Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Priporočila za prebivalce za kopanje v rekah, potokih, jezerih, morju

V vročih poletnih dnevih marsikdo poišče osvežitev v rekah, potokih, jezerih in morju. Da bo osvežitev ne samo prijetna, temveč tudi varna, velja upoštevati nekaj priporočil Zavoda za zdravstveno varstvo Nova Gorica. Na Zavodu priporočajo kopanje le tam, kjer se spremlja kakovost kopalne vode in ne na nenadzorovanih divjih kopališčih. Kopanje v rekah, potokih, jezerih, morju namreč lahko predstavlja tveganje za zdravje ljudi zaradi različnih dejavnikov. V ospredju je mikrobiološka – fekalna onesnaženost površinskih vod zaradi neposrednih odpadnih komunalnih izpustov.

Skladno z zahtevami, kriteriji evropske in nacionalne zakonodaje za kopalne vode je v Sloveniji do sedaj določenih 48 naravnih kopalnih voda na rekah, jezerih, morju. Od tega 30 na kopalnih območjih in 18 na naravnih kopališčih. To so tista območja na rekah jezerih, morju, ki izpolnjujejo zakonsko določene kriterije za naravne kopalne vode in na katerih se že sicer običajno kopalci zbirajo v večjem številu. Kopalna območja so brez upravljavca, naravna kopališča pa imajo upravljavca. 

 

Na naravnih kopališčih je območje kopališča vidno označeno, vodne površine namenjene kopanju so ograjene, za varnost kopalcev skrbijo usposobljeni reševalci iz vode. Urejeni so dostopi v vodo in iz nje, sanitarije, prostor za prvo pomoč in za reševalca iz vode.

 

Na kopalnih območjih lokalne skupnosti skrbijo za postavitev sanitarij in košev za smeti, za dodatno varnost posebej ni poskrbljeno. Kopalce nihče ne nadzoruje, vodne površine niso vidno označene, zato se kopalci ne smejo preveč oddaljiti od obale - v morju le do 150 m, v jezerih do 100 m in v rekah do 30 m.

 

Na vseh naravnih kopalnih vodah se izvaja nadzor nad kakovostjo vode z državnim monitoringom (spremljanjem) kakovosti naravnih kopalnih voda v času kopalne sezone, ki na celinskih vodah traja od 15. junija do 31. avgusta, na morju pa od 1. junija do 15. septembra. Nosilec monitoringa kakovosti naravnih kopalnih voda je ARSO (Agencija RS za okolje), ki deluje pod okriljem MKO (Ministrstva za kmetijstvo in okolje). Izvajamo pa ga območni zavodi za zdravstveno varstvo.

 

V Severno Primorski regiji so v državni monitoring spremljanja mikrobiološke kakovosti naravnih kopalnih voda vključene reke Nadiža, Soča in Idrijca, na katerih je določenih 7 kopalnih območij in 9 merilnih mest: 

                                                    

Kopalno območje

  •  Nadiža
  •  Logje*
  •  Podbela - Kamp Nadiža
  •  merilno mesto: Robič
  •  Soča pri Čezsoči
  •  merilno mesto: Pri mostu
  •  Soča pri Tolminu I
  •  merilno mesto: Pri mostu
  •  Soča pri Tolminu II
  •  merilno mesto: Sotočje s Tolminko
  •  Soča v Kanalu
  •  merilno mesto: Avtokamp Korada
  •  Soča pri Solkanu
  •  merilno mesto: Stari jez
  •  Idrijca v Bači pri Modreju
  •  merilno mesto: Pod železniškim  viaduktom

*…Merilno mesto v Logjeh je z letom 2012 prvič vključeno v monitoring.

 

Na vsakem merilnem mestu se vzorči kopalno vodo vsakih 14 dni. Vsako merilno mesto je opremljeno z Informacijsko tablo, na kateri so podane ocene skladnosti vzorca s priporočili Inštituta za varovanje zdravja RS* oziroma primernosti za kopanje.

 

Na splošno je kakovost naravnih kopalnih voda na vseh kopalnih območjih Severno Primorske regije dobra, kopalne vode so primerne za kopanje. Kopanja pa ne priporočamo po dežju, saj se po padavinah kakovost kopalnih voda poslabša in kopalne vode zaradi povečane mikrobiološke onesnaženosti pogosto niso primerne za kopanje. 

Posebno opozorilo velja pred mišjo mrzlico, ki je v Sloveniji v letu 2012 v porastu. Okužba z virusom mišje mrzlice je namreč povezana tudi z izpostavljenostjo izločkom glodavcev pri dejavnostih v naravi, kot je kopanje. Kopalcem zato na Zavodu priporočajo, da so na bregovih kopalnih območij, naravnih kopališč pozorni na prisotnost izločkov glodavcev in se jih izogibajo. 

 

Reka Soča je lahko tudi na kopalnih območjih mestoma deroča in polna brzic, zato ne gre podcenjevati moči vode. Na kopalnih območjih na Soči v Solkanu in Soči v Kanalu se lahko zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn pojavijo nenadni dvigi gladine in močni tokovi reke Soče, zato je na teh kopalnih območjih potrebna dodatna previdnost kopalcev! 

In ne pozabimo: tako na kopalnih območjih kot na naravnih kopališčih se kopamo na lastno odgovornost!

 

Nekaj koristnih povezav:
  1. Več o izvajanju državnega monitoringa naravnih kopalnih voda lahko preberete na spletni strani ARSO
  2. Sprotni podatki o kakovosti kopalnih voda
  3. Inštitut za varovanje zdravja RS. Najpogostejša tveganja, ki jih predstavlja kopalna voda in Priporočila o  varnosti kopanja s smernimi vrednostmi zaradi prepoved ali odsvetovanja kopanja na naravnih kopališčih oziroma kopalnih območjih:*
  4. Uprava RS za zaščito in reševanje: Splošni napotki za varno kopanje
  5. Agencija RS za okolje. Kopalne vode – varno in  zdravo kopanje

Oglejte si tudi