Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Plaz večje razsežnosti na cesti na Mark

Obilno deževje je poleg poplav povzročilo več zdrsov zemljin na cesto na Mark ter plaz. V noči na nedeljo je ob 2.15 splazela večja količina zemlje izpod ceste na Mark v velikosti 25 x 15 m. Količina zemlje, ki je zdrsela v dolino in zasula zaledje Biotehniške šole, se ocenjuje na 800 m3. Poveljnik CZ izdal takojšnji ukrep za zaprtje ceste s strani cestnega. Prav tako je bil izdan ukrep za postavitev vodje intervencije (oseba, ki od tega trenutka vodi intervencije in koordinira dogajanje okrog splazenih plazov). O večjem plazu je bil obveščen tudi geolog. V ponedeljek, 29. oktobra 2012 so si tako ob 8.30 teren ogledali geolog Rijavec Boris, Geoinženiring, Bogdan Nemec, vodja intervencije in poveljnik CZ, Stanislav Črvič.

POVZETEK ZABELEŽKE:

 

Manjše plazenje zemlje Podmark pri hiši št. 38 

Na lokaciji že saniranega plazu je prišlo ponovno do zdrsa zemljine. Sam zdrs je širok cca 10 m in dolg cca 15 m. Približno 10 m v hribu se je formiral višek materiala, ki v zaledju zadržuje vodo. Ob cesti na zunanjem robu je ostanek 1 do 2 m3 zdrsele zemlje.

UKREP:

Nemudoma je potrebno narinjen material na brežini odstraniti in s tem tudi omogočiti prost tok vode iz zaledja. Prav tako je potrebno odstraniti 1 do 2 m3 materiala, ki je deponiran na zunanjem robu ceste.

30. oktobra 2012 do 16.30 je Cestno podjetje pod vodstvom Pipan Slavkota  opravilo dela po zapisniku geologa.


Markova pot, cesta na MARK

Usad št. 1 zdrseli material se odstrani iz zgornjega dela cestišča.

Usad št. 2 odstrani se drevesa z zgornjega dela vsada, kot tudi ves material (preperina in samice), enako se odstrani material, ki je deponiran ob zunanjem delu cestišča.

30. oktobra 2012 so do 17.15 odstranili  vso zemljo iz roba cestišča, odstranili vso vejevje in podrta drevesa. V večernih urah so gasilci PGD Šempeter oprali cestišče.

 

Markova pot – večji plaz

Plaz v velikosti 25 m x 15 m (ocena 800 m3 materiala) je zdrsel v dolino in zasul in zablokiral zaledje Biotehniške šole v Šempetru. Kot nujen ukrep je potrebno takoj omogočiti odtok vode iz plazine pod cesto, da preprečimo zamakanje zdrsenega materiala, ki še vztraja na pobočju malo pod cesto. Sam plaz se bo reševal s postavitvijo konstrukcije, ki pa jo bo mogoče definirati na osnovi raziskav. Predlagamo izkop sondažnih jaškov oz. dveh sondažnih vrtin.

V dneh 30. in 31. oktobra 2012 so s težko mehanizacijo najprej odstranjevali zemljo na dvorišču Biotehnične šole ter na plazišču omogočili odtok zalednih voda in tako preprečili nadalnje plazenje. Delo na strmini plazu je bilo izredno nevarno, spolzko, vendar je ekipa obrtnika STORITVE TEŽKE GRADBENE MEHANIZACIJE Batistič Zoran s.p. obvladala in strokovno opravila vsa dela naročena s strani geologa.

Od tu naprej pa je potrebna sanacija z podpornim zidom, ki pa ni tako majhna investicija. Do nadaljnjega se bo spremljalo stanje na plazu in temu primerno tudi ukrepalo.

Oglejte si tudi