Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Oktober mesec požarne varnosti

Vstopili smo v mesec oktober, ki je že tradicionalno mesec požarne varnosti. To je že tradicionalni projekt, v katerem Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije ter Slovenskim združenjem za požarno varstvo pripravi vrsto aktivnosti s področja varstva pred požarom na določeno temo.

 

Letošnja osrednja tema je ZAČETNI POŽAR LAHKO POGASITE SAMI, katere namen je posredovanje informacije, da lahko posameznik z ustreznim preventivnim ravnanjem prepreči nastanek požara, če pa kljub temu zagori, lahko začetni požar po svojih močeh in zmožnostih z ustreznim ukrepanjem pogasi oziroma prepreči njegov razvoj in s tem tudi posledice. In prav na to želimo opozoriti z letošnjim projektom ZAČETNI POŽAR LAHKO POGASITE SAMI. Za gašenje začetnega požara se lahko uporabijo različna priročna gasilna sredstva (vedro z vodo, cev za zalivanje, suh pesek ali zemlja, požarna odeja, v kuhinji pokrovka itd.) ali pa naprave za gašenje začetnih požarov, kot je gasilnik. Namen je tudi predstaviti prednosti, ki jih pri gašenju začetnega požara nudijo gasilniki, motiviranje po uvajanju gasilnikov v stanovanjske objekte in osebna vozila ter usposabljanje prebivalcev za pravilno izbiro in učinkovito uporabo gasilnikov. Poudarek je namenjen tudi navodilu, da če posameznik ne more pogasiti začetnega požara, pokliče številko 112.

 

V sodelovanju med Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Slovenskim združenjem za požarno varstvo in Gasilsko zvezo Slovenije so nastala osnovna gradiva, in sicer zgibanki Gašenje začetnih požarov v gospodinjstvu in Gasilnik v osebno vozilo ter dva plakata: ZAČETNI POŽAR LAHKO POGASITE SAMI in GAŠENJE ZAČETNIH POŽAROV. Gasilske zveze in društva so pripravila številne aktivnosti v mesecu požarne varnosti, kot so dnevi odprtih vrat, prikazne vaje, vaje evakuacije, obiski v šolah in podobno.

Oglejte si tudi