Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Obilno deževje tudi pri nas, vendar brez snega in žleda

V zadnjih dneh lahko po Sloveniji spremljamo izredne vremenske razmere. Nam je z njimi tokrat prizaneseno. Čeprav zima brez snega ni prava zima, pa tokrat sneg ne prinaša le zimskih radosti, temveč tudi težave v prometu ter preskrbi z električno energijo. Moker in težak sneg ter žled lomita drevje in trgata električne žice.

 

Za naše območje je vremenska napoved vzpodbudnejša. Čeprav se bo deževno vreme nadaljevalo vsaj do konca naslednjega tedna, pa močnejši padec temperatur ni predviden. Snega in žledu torej pri nas ni pričakovati, kljub temu pa so člani Civilne zaščite občine Šempeter-Vrtojba v teh deževnih dneh na terenu. Vsakodnevno opravljajo obvoze po občini in spremljajo tako vodostaj Vrtojbice kot ostalih zalednih vod.

 

Zakaj in kako nastane žled?

 

Čeprav trenutna napoved kaže, da pri nas ne bo poledice in žleda, je dobro vedeti, kako ob tem vremenskem pojavu ravnati. Žled je zaledenela oblika padavin na tleh. Je led, ki se lepi na predmete in na zemeljsko površino. Pojavi se, kadar se pri tleh zadržuje zelo hladen zrak, v višinah pa veter prižene topel zrak. Če so v njem padavinski oblaki nimbostratusi, iz teh oblakov pada dež, ko pa dež prileti iz toplega zraka v hladen zrak nad nižinami, se tam hitro ohladi. Drobne kapljice se ohladijo na temperaturo pod lediščem. Ko priletijo na zmrznjena tla ali na hladne predmete, tam hipoma zmrznejo.


Čeprav je lepo opazovati naravo in predmete ujete v ledeni oklep, pa žled povzroča veliko škode na električnih daljnovodih in v gozdovih. Teža ledu, ki oblije veje, debla, telefonske in električne žice ter drogove, je lahko tolikšna, da se lomijo veje in debla, zvijajo železni stebri, žice pa trgajo.


Ravnanje ob napovedanih obilnih snežnih padavinah ali žledu:

  • že med sneženjem preventivno čistite poti in površine, ki jih uporabljate;
  • previdno hodite po zaledenelih in zasneženih poteh;
  • kjer je to mogoče, otresite sneg z drevja in grmičevja, televizijskih anten, drogov in drugih izpostavljenih elementov, ki se lahko poškodujejo ali zlomijo pod težo snega ali žleda;
  • odvisno od debeline snežne odeje in teže snega ter trdnosti ostrešij odstranite sneg tudi s streh stavb;
  • vozil ne parkirajte pod drevesi, da jih ne poškodujejo veje ali drevesa, ki se pod težo snega ali žleda lahko zlomijo;
  • ne odpravljajte se na pot, če to ni nujno. Če morate na pot, prilagodite vožnjo razmeram na cesti in spremljate poročila o stanju na cestah ter upoštevajte navodila pristojnih služb.
  • ne uporabljajte dvigal, saj bi se lahko zgodilo, da bi ob izpadu električne energije ostali ujeti v kakšnem izmed njih.
  • vožnja v zimskem času;
  • ob napovedanih obilnih snežnih  padavinah se ne odpravljajte v gore;
  • ob obilnih snežnih padavinah ali žledu lahko ostanejo posamezne vasi, zaselki in kmetije odrezane od sveta. V tem primeru obvestite center za obveščanje na številko 112 ali na kakršen koli drug način o tem obvestite pristojni štab Civilne zaščite.

Dežurna številka za pomoč, informacije ter prijavo nesreč 112.

CZ Občine Šempeter-Vrtojba: 05 335 16 32 ali 041 622 397

Oglejte si tudi