Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Kam s protipoplavnimi vrečami

Rdeči alarm, napovedane polave in povišane vode so nam tokrat prizanesle. Kar veliko smo se na CZ pripravljali ter preigravali scenarije poplavnih mest. Postavili smo oglednike na mestih kjer se je pred dobrim tednom izlila Vrtojbica in si označili mesta, kjer je bila občina najbolj ogrožena. S samozaščitnim ravnanjem in pripravami ste k varnosti in varovanju imetja veliko doprinesli tudi sami občani. Z nabavo in postavitvijo protipoplavnih vreč ter s čiščenjem in zagotovijo pretočnosti meteornih voda okoli svojih bivališč ste prispevali k pripravljenosti v svojih bivalnih okoljih.

Za našo občino je bilo nabavljenih skupno 4.000 vreč. Od tega je bilo med občane razdeljeno 2.978 velikih in 788 manjših vreč. Ostale so bile napolnjene in naložene na traktorske prikolice za interventno pomoč. Za polnjenje vreč je bilo porabljenih kar 80m3 peska. Tako smo oskrbeli 425 objektov, hiš, blokov ipd. Pri tem se je izkazalo, da so manjše vreče so bolj priročne, pa tudi po sami teži bolj primerne.

Čemu je služilo popisovanje na delilnem mestu?

Kar nekaj je bilo pripomb na samem delilnem mestu, ker se je popisovalo hišne številke, število prejetih vreč ipd. Naj povemo, da so ti podatki služili izdelavi plana ogroženosti posameznega območja, saj smo z njimi dobili hiter vpogled samozaščite občanov, še posebej tam, kjer je voda pred tednom že poplavljala. Tudi samo delilno mesto je bilo po mnenju večine primerno, saj je bilo dobro dostopno, velike asfaltne površine pa so omogočale parkiranje.

Kam sedaj z vrečami?

Vreč ni potrebno vrniti niti jih nihče ne bo pobiral. Vsi, ki ste vreče postavili jih čimprej odstranite in pravilno skladiščiče, da bodo uporabne še za naprej. Vreče so namreč razgradljive in če jih ne skladiščimo pravilno bodo v zelo kratkem času preparele in razpadle. Ne smejo biti izpostavljene soncu ali dežju. Skladiščene morajo biti v temnem in suhem prostoru.

Polne vreče dvignite od tal ali odložite na leseno paleto, prekrijete s črnim PVC in vse skupaj pritrdite z zavijalno folijo.

Lahko pa tudi vreče izpraznite. Pesek posušite ter ga spravite v plastične kante, posušene vreče pa spravite  na temno mesto.

Drugi priporočeni ukrepi

  • Očistite in razkužitevse predmete, ki so bili v stiku z vodo. Če jih ni mogoče očistiti, jih zavrzite.
  • Ne uživajte hrane, ki je bila v stiku s poplavno vodo (Kako zagotoviti varno hrano ob izrednih razmerah). Ravno tako za uživanje niso primerni pridelki s poplavljenih vrtov in njiv. (Tehnološka navodila za kmetovalce na poplavljenih območjih )
  • Ne pijte vode iz vodnjakov. 
  • Pred ponovnim priklopom električnih naprav le-te dobro presušite, električno napeljavo in naprave, ki so bili poplavljeni, naj pregleda strokovnjak.
  • Prostore dobro posušite, razkužite in dnevno zračite.

 

Vsem občanom in občankam se zahvaljujemo za skrb pri varovanju imovine. S tem ste tudi vi prispevali k večji varnosti in olajšali delo drugim službam.

 

Poskrbimo za naše okolje, pospravimo vreče. Za vsa vprašanja in pomoč pa smo vam še naprej na voljo na dežurno številko 05 335 16 32.

Oglejte si tudi