Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
NED.
20°C
11°C
Oceni objavo

Ogenj na področju Črnega Kala, Kozine pomagajo gasiti tudi naši gasilci

V petek, 10. avgusta 2012, se je popoldne vnelo na Krasu in v Brkinih. Najprej so plameni v nebo švignili pri Obrovu, na cesti proti Malim Ločam, nekaj za tem pa se je vnelo tudi med Črnotiči in Prešnico. Požara sta se nad kamnolom v Črnem Kalu in pri vasi Petrinje združila v enega, ki pa je trenutno tudi največji in najbolj problematičen. "Požar se širi proti viaduktu Črni Kal, trenutno pa je že preskočil staro glavno cesto Koper – Kozina.Goreti je začelo v borovem gozdu, s hitro akcijo pa so gasilci preprečili, da bi ogenj ogrozil okoliške prebivalce in njihovo imetje. Požar naj bi zajel približno 15 hektarjev veliko območje, poleg gasilcev iz 19 prostovoljnih gasilskih društev pa je na pomoč priletel tudi helikopter Slovenske vojske. Zaradi požara je bil oviran promet na cesti Kozina-Starod. Z ognjem se je takoj spopadlo okoli 100 gasilcev, sodelovali pa so tudi poklicni gasilci iz Kopra in Sežane in kasneje pa tudi gasilci iz notranjosti. Zaradi požara je bila zaprta cesta Črnotiče-Petrinje, pri gašenju pa je sodeloval tudi helikopter.

Zaradi suhega terena se je požar hitro širil, vendar je koprskim gasilcem s hitro akcijo uspelo obvarovati naselji Črni Kal in Črnotiče. Civilna zaščita je za pomoč zaprosila tudi pri sosedih, in sicer so zaprosili za hrvaška in italijanska letala za gašenje."

Take so bile včeraj novice iz pogorišča, ter da je ogenj zajel med 200 in 300 hektarjev površin. Gasilo je približno 100 gasilcev iz lokalnih gasilskih društev. Pridružili so se jim tudi gasilci iz notranjosti.

Takoj po zaprositvi za pomoč naših gasilcev (ob 16.30) in po takojšnji odobritvi župana naše občine, Milana Turka, so se odpravili naši gasilci PGD Šempeter na požarišče z dvema voziloma in posadko 6. gasilcev.

 

Sobota, 11. oktobra 2012, ogenj trenutno gasi 500 gasilcev

 

"Gasilci so vso noč gasili požar pri Obrovu in požar pri Črnem Kalu. Na obeh območjih so požar omejili, a so posamezni deli na robu pogorišča še vedno aktivni", je povedal gasilski poveljnik obalno-kraške regije Darko Muhič.


Po neuradnih podatkih naj bi bil požar pri Črnem Kalu podtaknjen. O razlogih za požar nimajo nobene uradne informacije. Na Policijski upravi Koper pa so povedali, da policisti na terenu še zbirajo obvestila in ugotavljajo vzroke požara.

Zjutraj so utrujene gasilce zamenjale nove sile. Na delu je še vedno okoli 500 gasilcev, ponoči pa bo na vsakem območju ostalo dežurnih po 50 gasilcev. Z ognjem pri Črnem Kalu se bori okoli 300 mož, 200 pa pri Obrovu. Pomagajo jim tudi trije slovenski helikopterji in en italijanski – dva gasita pri Obrovu, dva pa pri Črnem Kalu. Tudi danes zjutraj  je ekipa 6. gasilcev PGD Šempeter zamenjala svoje kolege iz nočne smene. Pomoč so nudili tudi gasilci ostalih sosednjih Gasilskih zvez.

 

 

 

Oglejte si tudi