Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Dan civilne zaščite 2012

Regijski kondicijski pohod in prikaz usposobljenosti društev, ki so v sestavi enot civilne zaščite.

Letošnje srečanje ob svetovnem dnevu civilne zaščite (ki ga praznujemo 1. marca, ko je bila z namenom pospeševanja varstva pred naravnimi in civilizacijskimi nesrečami leta 1972 ustanovljena Mednarodna organizacija Civilne zaščite – ICDO). Od 1995 leta dalje organiziramo srečanje po občinah. Do sedaj smo ga v občini Šempeter-Vrtojba organizirali leta 2000 in 2005, v petek, 9. marca 2012 pa ga bomo po sedmih letih ponovno gostili. V tem okviru bomo organizirali regijski kondicijski pohod po občini Šempeter-Vrtojba (cca 13 km) in prikaz usposobljenosti društev, ki so v sestavi enot civilne zaščite. Letos s to prireditvijo povezujemo vse štabe civilnih zaščit v Severnoprimorski regiji, povezali pa smo se tudi s civilno zaščito iz sosednje Gorice (Italija), katere predstavniki bodo prvič tudi aktivno sodelovali pri organizaciji pohoda in predstavitvi dejavnosti na njihovi strani meje.

Pri izvajanju vaj in predstavitvi opreme bodo poleg CZ Občine Šempeter-Vrtojba sodelovali še:

  • Društvo reševalnih psov Nova Gorica,
  • Radioamaterji Burja – Šempeter,
  • Športno društvo Mark,
  • PGD Šempeter,
  • PGD Nova Gorica,
  • Gasilski zavod Nova Gorica,
  • RK Slovenije Območno združenje Nova Gorica,
  • CZ Nova Gorica,
  • CZ Renče-Vogrsko in
  • CZ Gorica, Italija.

Petkova obeležitev svetovnega dneva civilne zaščite ima tako poleg samega druženja tri cilje: kondicijsko usposabljanje pripadnikov civilne zaščite, medsebojno spoznavanje in izmenjava izkušenj. Tovrstna srečanja so namreč priložnost, da poudarimo pomen pripravljenosti na izjemne situacije, ki lahko vsak hip kjerkoli na svetu, na ožjih ali širših območjih, ogrozijo življenja ljudi ter uničijo njihovo imetje. Uspešnost reševalnih akcij pa zagotavljajo poleg dobre opreme in strokovnega znanja tudi dobro medsebojno poznavanje, izkušnje in vključenost lokalnega prebivalstva. Prav zato je naša želja, da se tudi naši občani v čimvečjem številu aktivno vključili v tokratno dogajanje.

 

Pohod bo potekal ob vsakem vremenu. Program pa se bo prilagajal trenutni vremenski situaciji, po potrebi bo potekal tudi v pokritih prostorih.

 

Za udeležbo poskrbite vi, za vzdušje, druženje in ostalo pa mi!

PROGRAM:

Zbirno mesto: med 7.30 in 8.00 Mejni prehod Vrtojba, skladišče CZ Šempeter.       


Pohod:           

8.00 zbor udeležencev (Mejni prehod Vrtojba) zabojniki CZ Šempeter,ž

9.00 start pohodnikov po Vrtojbenskem polju do prostorov Protezione civile (Civilna zaščita Gorica) na italijanski strani,

13.35 povratek proti Vrtojbenskemu  polju na predstavitev in vajo PSOV ter do

»stražnega stolpa« s prikazom novega specialnega vozila in opreme radio amaterjev,

15.45 prihod na objekte bodočega doma za starejše občane v Vrtojbi, prikaz PGD Šempeter (vrvna tehnika), PGD Nova Gorica, GE Nova Gorica ter predstavitev naprave za prečiščevanje vode.

Zaključek:

18.30 prihod v restavracijo na MMP, druženje ob živi glasbi, pozdrav županov, določitev nosilca dneva za leto 2013.


Še nekaj podatkov o Civilni zaščiti Občine Šempeter-Vrtojba:

CZ Občine Šempeter-Vrtojba je bila ustanovljena leta 1999 in danes šteje 136 pripadnikov. Ob ustanovitvi je bila poveljnikova pisarna v gasilskem domu v Šempetru. Po preselitvi občinske uprave na sedanjo lokacijo v Coroninijev dvorec, pa je novo pisarno dobila tudi civilna zaščita. Obstoječi prostor nudi vse potrebno za pripravo dokumentacije, služi kot poveljniška soba in je hkrati tudi prostor za srečanja.

Sam štab poleg poveljnika CZ in namestnika poveljnika CZ šteje osem članov. Organizirane so dolžnostne formacije, ki so: poverjeniki, vod za prvo pomoč, oddelek za RBK zaščito, oddelek za gradbeno tehnično reševanje, služba za uporabo in vzdrževanje zaklonišč in služba za podporo. Prav tako so formirane prostovoljne formacije (društva) ter delovne organizacije. Enote se postopoma usposabljajo v izobraževalnem centru CZ na Igu. Prav tako se enote in štab tudi postopoma opremljajo.

 

V času obstoja CZ Občine Šempeter-Vrtojba je bilo kar nekaj intervencij, od tega največ ekoloških na vodotoku Vrtojbica. V vseh primerih je CZ odigrala pomembno vlogo pri reševanju premoženja in človeških življenj ter pomoči občanom v stiski.

Oglejte si tudi