Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Nova zelena pridobitev za občino: zabojniki za oddajo odsluženih malih aparatov in baterij

Od marca dalje bodo na ekoloških otokih nameščeni dodatni zabojniki za oddajo odsluženih malih aparatov in baterij. Družba ZEOS, d.o.o. je skupaj z lokalnim partnerjem Komunalo Nova Gorica d.d. v četrtek, 9. marca, zabojnike simbolično predala v uporabo občanom.

 

Odsluženi mali aparati in baterije ne sodijo med mešane komunalne odpadke, gre za posebne odpadke, saj vsebujejo težke kovine, ki so v primeru nepravilnega ravnanja za okolje zelo nevarne, po drugi strani pa so to tudi surovine, iz katerih lahko naredimo nove proizvode in s tem ohranimo tudi naravne vire.

 

Tekom izvajanja petletnega projekta želijo njegovi izvajalci skupaj z občino in komunalnim podjetjem spreminjati navade občanov in občank na področju ravnanja s starimi aparati. Zavedajo se, da le ozaveščanje zaradi pomanjkanja časa ob današnjem življenjskem tempu ni dovolj, zato želijo približati infrastrukturo ločenega zbiranja malih aparatov in odpadnih baterij vsem gospodinjstvom širom države. Z novo pridobitvijo se tako tudi naša občina pridružuje vseslovenskemu projektu ozaveščanja o pravilnem ravnanju z elektronskimi odpadki in odpadnimi baterijami LIFE Gospodarjenje z e-odpadki, ki poteka pod okriljem družbe ZEOS pod sloganom E-cikliraj.

Glede na odprtino v zabojniku lahko občani oddajo v zabojnik:

  • sesalnike, likalnike, opekače, budilke, tehtnice, sušilnike za lase, brivske aparate,
  • tablice, prenosne računalnike, kalkulatorje, telefone, mobilne telefone,
  • manjše radijske sprejemnike, videokamere, manjše glasbene instrumente,
  • električno orodje,
  • igrače, opremo za prosti čas in šport,
  • odpadne baterije.

 

Oglejte si tudi