Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Nagrajenci Občine Šempeter-Vrtojba za leto 2012

V petek, 20. julija, je bila v okviru praznovanj občinskega praznika ob 18. uri v Coroninjevem dvorcu v Šempetru pri Gorici slavnostna seja Občinskega sveta Občine Šempeter-Vrtojba, na kateri so bile podeljene nagrade letošnjim občinskim nagrajencem. Podeljena so bila tri priznanja in ena diploma.

 

Zlato priznanje

Najvišje priznanje je za življenjsko delo prejel zborovodja in organist Zdravko Leban iz Vrtojbe. Svoje življenje je Zdravko Leban posvetil glasbi in pevcem. V 33 letih neprekinjenega vodenja Mešanega pevskega zbora Vrtojba je navdušil in izšolal prek 150 pevcev.

 

Z glasbo se je začel ukvarjati že v pevskem zboru in komorni zasedbi OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici, kasneje pa se je ob petju začel učiti tudi harmonike in klavirja. Leta 1979 je začel voditi mešani mladinski pevski zbor – danes Mešani pevski zbor Vrtojba. Vanj je že takoj na začetku privabil preko 50 mladih iz Vrtojbe in okolice, ki so ljubezen do petja podkrepili s prijetnim druženjem in koristnim preživljanjem prostega časa. Približno ob istem času se je ob vrtojbenskem organistu Željku Bagonu vključeval v orglanje v župnijski cerkvi in vodenje cerkvenega pevskega zbora. Danes k orglanju spodbuja mlade in jim tako prenaša svoje znanje. Zdravko Leban je zbor od samega začetka spodbujal k sodelovanju na pevskih revijah, koncertih in drugih prireditvah v domovini in izven njenih meja ter tudi na tak način prispeval h kvaliteti petja zbora. Kot zborovodja Mešanega pevskega zbora Vrtojba je Zdravko Leban nedvomno pomemben soustvarjalec kulturnega utripa v občini Šempeter-Vrtojba.

 

Srebrno priznanje

... je prejelo Športno kulturno društvo GAS Vrtejba za uspešno povezovanje mladih na različnih področjih, s poudarkom na aktivnem preživljanju prostega časa, za doprinos k družabnemu življenju, ki je pripomoglo k večji prepoznavnosti domačega kraja in s tem občine v državi in širše.

 

Športno kulturno društvo GAS Vrtejba je »svoje motorje« zagnalo pred desetimi leti, ko so se Dejan in Laura Koglot ter Simon Kifle odločili, da bi se radi malo resneje ukvarjali z motorizmom in s svojim hobijem pridobili veliko število mladih. Člani društva so za svojo primarno ali prvo dejavnost, z veliko vneme in prostovoljnega dela postavili motokros progo v vrtojbenski gramoznici. Danes društvo šteje 62 članic in članov, ki pa jih ne druži samo ljubezen do motokrosa in drugih moto športov ampak tudi do drugih športov in raznih kulturnih dejavnosti.

Društvo poleg zelo odmevnih motokros dirk, organiziranih na državnem in mednarodnem nivoju, organizira tudi tradicionalni nogometni turnir, prireja koncerte in druge prireditve in dogodke za mlade in otroke, kot so prireditev GAS poletje, z raznimi avto-moto aktivnostmi, Rock borela in Otroški živ-žav, ki privabijo tako gledalce kot udeležence raznih aktivnosti.

 

Bronasto priznanje

... je prejelo Društvo upokojencev Vrtojba za 60 let delovanja v kraju, aktivnega in uspešnega povezovanja starejših ljudi in skrbi za družabno dogajanje namenjeno starejšim in tudi drugim generacijam, za povezovanje, pomoč in skrb do neaktivnih in tudi osamljenih krajanov.

 

Društvo upokojencev Vrtojba v svoje vrste vključuje okrog 500 upokojencev in skrbi za aktivno in kvalitetno preživljanje prostega časa svojih članov. Nekateri so kot prostovoljci aktivni v skupini za samopomoč, ki je na voljo krajanom, da lažje premagujejo osamljenost ali druge težave s katerimi se srečujejo v obdobju staranja. Drugi so aktivni v več društvenih sekcijah in v skupinah s podobnimi interesi skrbijo za ohranjanje svoje vitalnosti. Med drugim so dobro poznane balinarke in balinarji, Hudomušnice s svojimi ročnimi deli in skupina za rekreacijo. Upravni odbor društva skrbi za razne dogodke, prireditve in izlete namenjene članom ter na ta način pomaga ohranjati stike med njimi, sklepati prijateljstva, ustvarjati prijetno vzdušje in trenutke, ki veliko pomenijo. So društvo, ki ustvarja razliko med životariti in živeti.

 

Diploma

Za uspešno delo, vrhunske uspehe in dosežke  v športu diplomo Občine Šempeter-Vrtojba letos prejme Leon Vodopivec iz Šempetra lanskoletni dvakratni državni prvak v gorsko hitrostnih avtomobilističnih dirkah, ki je slavil v skupnem seštevku divizije II, ob tem pa je bil še najboljši dirkač do 21. leta starosti.

Leon Vodopivec je željo do hitrih motorjev in avtomobilov začutil že zelo zgodaj. Prvi pokal je na svojem motorju dobil že kot šestletni otrok. V letu 2008 pa je začel svojo tekmovalno avtomobilistično pot in takoj so se začeli vrstiti uspehi. Že naslednje leto je osvojil naslov državnega pokalnega in mladinskega prvaka v pokalu fiat seicento. Zastavljal si je višje cilje, zamenjal avtomobil in začel tekmovati na zahtevnejših dirkah in v lanski sezoni tudi že stal na stopničkah evropskih tekmovanj. Z vztrajnostjo in trdim delom mu je uspelo dokazati njegove sposobnosti. Na tekmovanjih pridobiva nove izkušnje in nadgrajuje svoje znanje. Vedno znova si postavlja nove, višje cilje za doseganje katerih mora biti vedno kar najbolje pripravljen. In to mu ni težko, sploh ne ob veliki podpori njegove družine.

K prijetnemu vzdušju na slavnostni seji sta pripomogli citrarka Tanja Zajc Zupan in flavtistka Anja Burnik.

Oglejte si tudi