Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Od srede, 19. decembra, dovoljena prodaja pirotehnike

V sredo, 19. decembra, se je začela "pirotehnična sezona" oz. čas, v katerem je dovoljeno prodajati pirotehnične izdelke kategorije 1, katerih glavni učinek je pok. Vendar pa to ne pomeni, da je od tega dne že dovoljeno tudi uporabljati te pirotehnične izdelke - uporaba je namreč dovoljena samo med 26. decembrom in 2. januarjem. Tako je od srede do konca leta dovoljena le prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, medtem ko so petarde, ki se po moči uvrščajo v višje kategorije, prepovedane.

Tisto pirotehniko, ki povzroča hrup, je prepovedano uporabljati tudi v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

Prav tako ni dovoljeno prodajati pirotehnične izdelke kategorije 1 mlajšim od 14 let, izdelke kategorije 2 pa mlajšim od 16 let. Mladoletniki do 14. oz. 16. leta lahko te izdelke uporabljajo le pod nadzorom staršev oz. skrbnikov. Tiste pirotehnične izdelke kategorije 3, ki so dovoljeni za nabavo in uporabo posameznikom, pa lahko kupijo in uporabljajo le polnoletni.

Vsak pirotehnični izdelek mora biti označen v slovenskem jeziku in mora vsebovati navodila za varno uporabo. Pomembno je, da so pirotehnični izdelki kupljeni pri pooblaščenih trgovcih, ki so strokovno usposobljeni za tovrstno prodajo in kupcu lahko svetujejo.

Policisti opozarjajo, da je prepovedana predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov. Ugotavljajo namreč, da je največ poškodb ravno pri prepovedani uporabi izdelkov in uporabi pirotehničnih izdelkov, ki niso bili kupljeni v prodajalnah z dovoljenjem pristojnega organa. Za navedene kršitve posameznika je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov.

Uporaba pirotehničnih izdelkov je številnim sicer pogosto v zabavo, medtem ko je mnogim takšno početje neprijetno, vzbuja strah in občutek ogroženosti. Pri nespametni uporabi pirotehničnih izdelkov pa prihaja tudi do telesnih poškodb, kršitev javnega reda in miru ter do materialne škode in pritožb in klicev občanov nad pretirano, nehumano ali objestno uporabo petard. Nepremišljena, neprevidna ali objestna uporaba pirotehničnih izdelkov namreč pogosto povzroči telesne poškodbe kot so opekline, raztrganine rok in poškodbe oči; moti živali, ki ob pokanju preživljajo hud stres; onesnažuje okolje ter povzroči materialno škodo.

Oglejte si tudi