Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Nagrajenci Občine Šempeter-Vrtojba za leto 2013

V petek, 19. julija, je v okviru praznovanj ob občinskem prazniku v Mladinskem centru Vrtojba potekala slavnostna seja Občinskega sveta Občine Šempeter-Vrtojba, na kateri so bile podeljene nagrade letošnjim občinskim nagrajencem. Občinski svet je nagrajence izbral na svoji 28. redni seji 20. junija 2013 na podlagi predlogov Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.

 

  • Zlato priznanje za življenjsko delo prejme Branko Čermelj iz Šempetra pri Gorici, dolgoletni borec za priznanje krivic, ki so jih fašisti zakrivili nad mladoletnimi fanti na Primorskem.

Branko Čermelj se je rodil leta 1926 v Gorici. Še ne 17 letnega, so italijanske oblasti aretirale in odpeljale v italijansko vojsko, kjer je bil skupaj z drugimi mladoletnimi primorskimi fanti razporejen v posebne kazenske delovne čete. Po kapitulaciji Italije se je vrnil v Gorico, kjer se je vključil v NOB. Po koncu vojne se je preselil v Šempeter, kjer živi še danes. Zaznamovan z izkušnjo posebnih bataljonov, se je trudil, da se tudi Primorcem, ki so bili nasilno aretirani in poslani v posebne prisilne delovne čete italijanske vojske prizna pravica do statusa žrtve vojnega nasilja. Več let je neutrudno zbiral podatke o aretaciji, služenju in trpljenju Primorcev v teh prisilnih delovnih četah. Zbrani podatki so služili za pripravo razstave fotografij z več kot 400 eksponati in spremnim besedilom, ki je gostovala po celi Primorski ter požela ogromno zanimanja in uspeha. Skupaj z italijansko zgodovinarko Saro Perini pa je leta 2005 izdal tudi knjigo, »Bataglioni speciali – kalvarija primorskih mladoletnikov«. Prav izdaja knjige in razstava je pomagala ustvariti dovolj velik pritisk, ki je na koncu leta 2009 pripeljal do spremembe 2. člena Zakona o žrtvah vojnega nasilja, s katero so se tudi Primorci, ki so bili nasilno mobilizirani in poslani v posebne prisilne delovne čete italijanske vojske, šteli za slovenske državljane ter se jim je tako priznala pravica do statusa žrtve vojnega nasilja.

 

  • Srebrno priznanje za dolgoletno uspešno delo in širjenju plesne kulture v občini in na širšem goriškem območju prejme Jasmina Bremec iz Vrtojbe.

Jasmina Bremec že 18 let z veseljem svoj prosti čas posveča spodbujanju in razvoju plesne umetnosti na Goriškem. Pri uresničevanju ciljev se tesno povezuje s številnimi društvi na območju občin Šempeter-Vrtojba in Nova Gorica ter skupaj z njimi soustvarja in razvija kulturno dogajanje. Je ustanoviteljica Plesnega centra Terpsihora, katerega program dela je v enajstih letih delovanja presegel lokalni okvir. Poleg različnih plesnih zvrsti, ki jih Terpsihora ponuja, se Bremčeva posebej zavzema za ohranitev in razvoj sodobne plesne tehnike. Jasmina Bremec je tudi idejna nosilka in vodja odmevnih mednarodnih projektov - Mednarodnega plesnega festivala SloVita ter Plesnega poletja v Šempetru pri Gorici, s katerima je Občino Šempeter-Vrtojba neizbrisljivo vpisala na evropski zemljevid sodobnega plesa. Za svoje delo je konec lanskega leta prejela tudi visoko priznanje Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije – Listino Mete Vidmar.

 

  • Bronasto priznanje prejme gorski kolesar Primož Gulin iz Vrtojbe za dosežke na področju športa.

Primož Gulin je kot edini Slovenec prevozil tri najtežje etapne gorsko kolesarske dirke na svetu. V letu 2007 se je udeležil Iron Bike v Italiji, leto kasneje Cape Epic v Južnoafriški republiki, lani pa se je udeležil BC Race v Britanski Kolumbiji v Kanadi. Poleg ekstremnih etapnih dirk je Primož odpeljal še prek 100 drugih gorsko kolesarskih maratonov. Dejaven je tudi kot organizator. Že več let kot direktor dirke ali pomočnik direktorja dirke sodeluje pri organizaciji mednarodne gorsko kolesarske dirke GRIČI XC, ki je zaradi redne udeležbe uglednih domačih in tujih kolesarjev pripomogla k večji razpoznavnosti naše občine v regiji Alpe-Jadran. Poleg tega ima glavno vlogo pri organizaciji še dveh kolesarskih dogodkov v občini: kolesarjenje občine Šempeter-Vrtojba v sklopu Boreljade in kolesarjenje Vrtojba – Medea. 

 

  • Diplomo Občine Šempeter-Vrtojba prejme Društvo soška fronta Nova Gorica iz Šempetra pri Gorici ob dvajseti obletnici delovanja.

Društvo soška fronta Nova Gorica, društvo za proučevanje in ohranjanje zapuščine prve svetovne vojne, je bilo ustanovljeno leta 1993. Do danes so pripravili že več kot 40 razstav na temo prve svetovne vojne tako doma kot v tujini. Poleg tega med drugim dvakrat letno organizirajo še mednarodno srečanje zbiralcev v Šempetru poimenovano »Srečanje s preteklostjo« in vsako leto izdajo revijo Na fronti. Skupaj z Zavodom za varstvo kulturne dediščine enoto Nova Gorica ter drugimi strokovnimi institucijami s svojim delom prispevajo k ohranjanju in varovanju zapuščine, ki je ostala na naših tleh po prvem svetovnem spopadu. Leta 1997 so tako začeli uresničevati projekt, poimenovan "Pot miru", ki bo v letošnjem letu realiziran tudi v občini Šempeter-Vrtojba.

 

  • Diplomo Občine Šempeter-Vrtojba za uspešno delo prejme cvetličarka Alenka Pegan iz Šempetra pri Gorici.

Alenka Pegan polnih dvaintrideset let, od tega kar dvajset let kot nosilka, nadaljuje družinsko cvetličarsko obrt. Od leta 2011 je tudi predsednica skupščine območne obrtne zbornice Nova Gorica. Alenka Pegan se ponaša s svojo ponudbo in znanjem, ki ga nenehno dopolnjuje tudi z udeležbo na strokovnih delavnicah ter z obiski specializiranih sejmov doma in v tujini. Tekom leta redno pripravlja različne tematske razstave rož, s katerimi predstavlja najnovejše trende v floristiki, s svojim vedno urejenim izložbenim oknom pa daje poseben pečat podobi šempetrskega trga.

 

  • Diplomo Občine Šempeter-Vrtojba za uspešno delo prejme podjetje Žlebovi Grič d.o.o. iz Šempetra pri Gorici.

Podjetje Žlebovi Grič je podjetje, ki se je na osnovi lastnega kapitala, dela in vizije razvilo iz majhnega družinskega podjetja v podjetje, ki je v najboljših časih zaposlovalo 21 ljudi. Podjetje že vrsto let nudi delovna mesta lokalnemu prebivalstvu in velja za eno izmed najbolje opremljenih proizvodnih podjetij v Sloveniji na področju krovsko kleparskih izdelkov. Z nenehnim prilagajanjem razmeram na trgu skrbi za dolgoročno stabilno rast, kar v času gospodarske krize zmore le malo podjetij. Pri svojem delu sodelujejo tudi z drugimi podjetji v okolici. V letu 2012 so tako v sodelovanju z Goriškimi opekarnami razvili rešetko za zračno streho, ki omogoča sodobnejšo in bolj ekološko gradnjo streh. 

Oglejte si tudi