Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

V Coroninijevem dvorcu na ogled stalna razstava o šempetrski veji plemiške rodbine Coronini von Cronberg

Občina Šempeter-Vrtojba, Goriški muzej in Društvo žena in deklet Šempeter so v četrtek, 12. septembrea 2013, v  Coroninijevem dvorcu uresničili že dolgo načrtovan projekt in na ogled postavili stalno razstavo o šempetrski rodbini Coronini von Cronberg. Njen dom je bil namreč vse od svoje izgradnje v 17. stoletju do prodaje v tridesetih letih 20. stoletja šempetrski dvorec, ki je danes sedež Občine. Osrednji del dvorca so med letoma 2005, ko ga je kupila Občina, in 2009 obnovili ter veži, reprezentančnemu stopnišču in slavnostni dvorani poskusili vrniti podobo iz časa okoli leta 1930. V njem so urejeni  prostori občinske uprave in občinskega sveta, prvem nadstropju pa je prostor namenjen tudi za stalno razstavo o šempetrski rodbini Coronini von Cronberg.

 

Razstavo je pripravila Katarina Brešan v sodelovanju s sodelavci Goriškega muzeja in Društva žena in deklet Šempeter, gradivo, ki ga je izbrala in predstavila, pa je iz zbirk Pokrajinskega arhiva v Novi Gorici, Državnega arhiva Gorica (Archivio di Stato di Gorizia, Italija), Pokrajinskega arhiva Gorica (Archivio Storico Provinicale di Gorizia, Italija), Pokrajinskega muzeja Gorica (Musei Provinciali di Gorizia, Italija), nekaj eksponatov pa je last Društva žena in deklet Šempeter.

 

Razstava opisuje zgodovino rodbine Coronini s posebnim poudarkom na dveh osebnostih, cesarskem vzgojitelju Janezu Krstniku Coroniniju (1794–1880) in njegovem sinu, šempetrskem županu Francu Karlu (1833–1901). Opisana je tudi zgodovina šempetrskega dvorca in nekaterih drugih vil, ki so jih imeli v lasti. Poudarek pa je še na zemljiških posestih rodbine v Šempetru ter okoliških naseljih. V vitrinah so razstavljeni nekateri predmeti in oblačila, ki so jih zbrale članice Društva žena in deklet Šempeter ter repliki oblek župana Franca Coroninija in njegove žene Selme Cristalnigg. Poleg tega so na ogled še fotografije družinskih članov in dvorca, reprodukcije zemljevidov z zemljišči, faksimili dokumentov o vodenju posestva, dokumenti ter načrti za obnovo po 1. svetovni vojni.

 

Rodbina Coronini se je pred koncem 15. ali v začetku 16. stol. preselila v Gorico iz okolice Bergama. Šempetrsko vejo naj bi začel Aleksej Coronini (1580–1679), ki je bil leta 1656 povišan v barona von Oelberg. Grofovski naziv von Cronberg je rodbina dobila leta 1687. Do 1. svetovne vojne so imeli v lasti obširno posestvo. Leta 1930 so dvorec prodali italijanskemu vojnemu letalstvu in se preselili v bližnji dvorec Mafejšče, od koder so se leta 1947 preselili v Gorico, v novejšo vilo, ki je še danes last družine.

 

Razstava bo na ogled vsak delavnik od 8. do 16. ure oz. po dogovoru (05 335 10 00).  

Oglejte si tudi