Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Predvečer mednarodnega literarnega festivala Vilenica ponovno v Šempetru

V torek, 10. septembra, ob 20. uri bo Šempeter ponovno gostil predvečer 28. mednarodnega literarnega festivala Vilenica. V dvorani Coroninijevega dvorca se bosta predstavila Milan Rakovac (Hrvaška) in Brian Henry (ZDA), njune besede pa bo v celoto stkala povezovalka Vesna Humar.


Milan Rakovac se je rodil leta 1939 v Rakovcih pri Poreču na Hrvaškem. Diplomiral je na Vojaški pomorski akademiji v Splitu/Divuljah. Je pisatelj, pesnik, urednik, scenarist, prevajalec iz italijanščine in novinar. Delal je kot urednik dnevnika Glas Istre ter kot urednik v dokumentarnem programu na hrvaški javni televiziji HTV. Je avtor petih romanov ter številnih zbirk novel in esejev ter pesniških zbirk, napisal je tudi dva izvirna scenarija za televizijski film in celovečerec. Je član Društva hrvaških književnikov in Hrvaškega društva pisateljev ter ustanovitelj mednarodnih obmejnih srečanj Forum Tomizza.

 

Brian Henry se je rodil leta 1972 v Columbusu v zvezni državi Ohio v ZDA. Diplomiral je iz angleškega jezika in književnosti na Univerzi William & Mary ter magistriral iz kreativnega pisanja na Univerzi Massachusetts – Amherst. Je pesnik, urednik, kritik in prevajalec. Njegove kritike poezije so bile objavljene v številnih svetovno znanih literarnih revijah. Napisal je deset pesniških zbirk, med njimi Quarantine (Karantena, 2006), ki je prejela nagrado »Alice Fay di Castagnola« (2003). Njegova dela so prevedena v sedem jezikov.

 

28. Mednarodni literarni festival Vilenica v organizaciji Društva slovenskih pisateljev in Kulturnega društva Vilenica iz Sežane tudi letos predstavlja najboljše avtorje in literaturo s področja Srednje Evrope pa tudi iz drugih držav Evrope in ostalega sveta. Festivalski teden se bo s predvečeri, 10. septembra, odvijal od 11. do 15. septembra. Dogodki spremljevalnega in rednega programa bodo potekali še v Biljah, Trstu, Ljubljani, Celju, Mariboru, Sežani, Divači, Devinu, Kopru in Štanjelu, podelitev nagrade pa bo tradicionalno potekala v jami Vilenica.

Oglejte si tudi