Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Odprtje pregledne razstave posvečene 100. obletnici rojstva akademskega slikarja, restavratorja in pedagoga Rafaela Nemca

Ob letošnji stoti obletnici rojstva slikarja in kulturnega delavca Rafaela Nemca odpirajo v Goriškem muzeju v sodelovanju s Pokrajinskim arhivom Nova Gorica pregledno razstavo, posvečeno likovnemu opusu akademskega slikarja, restavratorja in pedagoga Rafaela Nemca iz Vrtojbe ter njegovemu delovanju na področju kulture in izobraževanja. 

 

Razstava bo vzporedno potekala na dveh razstaviščih. Zgodnejša dela bodo razstavljena v Coroninijevem dvorcu v Šempetru pri Gorici, kasnejši opus pa na gradu Kromberk. V Coroninjevem dvorcu je na odprtju v četrtek, 9. oktobra 2014, zbrane najprej pozdravil župan Občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk, nato pa sta sta življenje in delo Rafaela Nemca predstavili arhivska svetovalka Ivanka Uršič in kustosinja za umetnostno zgodovino Katarina Brešan. Razstava, ki sta jo finančno podprli tudi Mestna občina Nova Gorica in Občina Šempeter-Vrtojba, bo na ogled do konca januarja 2015.

 

Rafael Nemec

 

Goriški akademski slikar, restavrator in pedagog Rafael Nemec se je 4. oktobra 1914 rodil očetu Antonu in materi Karolini Bufolin v Vrtojbi. Kot številni Vrtojbenci je tudi družina Rafaela Nemca odšla v begunstvo, ko je bil Rafael star komaj dve leti; domov so se vrnili leta 1919. Osnovno šolo je obiskoval v Vrtojbi. Po maturi na umetnostnem liceju v Benetkah leta 1939 se je vpisal na beneško akademijo lepih umetnosti (Accademia di Belle Arti), kjer je bil učenec profesorja Giuda Cadorina, freskanta, mozaicista in restavratorja. Zaradi vojne ni uspel redno dokončati šolanja, diplomiral je lahko šele leta 1946, na temo slikarja Jožefa Tominca. Zaposlen je bil kot učitelj likovnega pouka in umetnostne zgodovine na različnih osnovnih šolah ter gimnazijah, leta 1964 pa je pridobil status svobodnega umetnika, da se je lahko bolj posvetil slikarskemu delu. Leta 1972 je nastopil službo restavratorja na Zavodu za spomeniško varstvo v Novi Gorici. Do upokojitve je odkrival in restavriral freske v številnih cerkvah na Tolminskem, v Brdih, na Vipavskem in na Krasu. Posvečal se je tudi izdelovanju javnih dekoracij in spomenikov, predvsem v šestdesetih ter sedemdesetih letih pa se je ukvarjal še z oblikovanjem.

 

Svoja likovna dela je prikazal na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Leta 1951 je skupaj s slikarjem Vladimirjem Hmeljakom v Šempetru priredil prvo likovno razstavo na območju nastajajoče Nove Gorice po drugi svetovni vojni. Svojo bogato slikarsko dejavnost je predstavil leta 1975 na retrospektivni razstavi na gradu Kromberk. Za delo na umetniškem, kulturnem in prosvetnem področju je prejel številne nagrade, leta 1971 mu je Skupščina občine Nova Gorica podelila Bevkovo nagrado. Umrl je 17. julija 1993 v Šempeter in je pokopan na pokopališču v Vrtojbi.

 

Rafael Nemec je v zgodnjem obdobju svojega ustvarjanja slogovno ostajal v okvirih realističnega slikarstva, ki mu je ostal zvest dalj časa. Že pred vojno je slikal po akademskih načelih s težnjami po impresionističnem nanašanju barvnih potez. Proti koncu štiridesetih let je nastala vrsta slik deloma pod vplivom socialističnega realizma. V prvi polovici petdesetih let je začel prehajati v večjo ekspresivnost in se posvetil eksperimentiranju z različnimi likovnimi slogi. Pokazala se je tudi značilna poteza njegovega likovnega ustvarjanja in sicer močna težnja po vsebinskem, pripovednem elementu, z močnim fantastičnim naglasom ter pridihom nadrealizma. Takšen slog je intenzivneje razvijal med sredino petdesetih in sredino šestdesetih let. V drugi polovici šestdesetih let se je Nemec posvetil abstrakciji, ki se je deloma naslanjala še na pokrajino, kar je odpravil s študijami gmotnih in svetlobnih jeder. V sedemdesetih letih je ustvaril serijo z naslovom Fragmenti, vrsto podob različnih formatov, ki jih je sestavljal v poljubne kombinacije. Na prehodu iz sedemdesetih v osemdeseta leta so nastajala temačna dela, posvečena bivanjski stiski sodobnega človeka, tragičnosti vojne in naravnih katastrof. V zadnjem obdobju se je Nemec spet povrnil k abstrakciji, z obsežno serijo Akrilakvarelov, spontanih vegetabilnih kompozicij prelivajočih se barv na mokrem papirju.

 

S svojim delom se tako Rafael Nemec uvršča med vidnejše likovne ustvarjalce  in zaslužnejše kulturne delavce širšega goriškega območja. Prispeval je k ponovnemu zagonu in oživitvi kulturnega življenja po drugi svetovni vojni ter odigral pomembno vlogo v obdobju prehoda od realistične tradicije k modernističnim tokom v umetniškem življenju na območju Nove Gorice.

Oglejte si tudi