Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Analiza vode iz namakalnega sistema Vogršček kaže, da je ta še vedno neprimerna za oroševanje rastlin

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije je 27. septembra 2016 na Občino Šempeter-Vrtojba posredoval dopis, s katerim občinsko upravo in vse uporabnike vode iz namakalnega sistema Vogršček seznanja z rezultati nove analize vode iz namakalnega sistema Vogršček, ki jim ga je posredoval Hidrotehnik d.d.

 

Mikrobiološka ocena (Poročilo o preskusu št. 001324)

Vrednosti koliformnih bakterij presegajo mejno vrednost za namakanje rastlin, katerih deli se uživajo surovi ali prekuhani (razen pri namakanju s kapljači), ustrezajo pa kriteriju za namakanje rastlin za predelavo.

Kemijska ocena (Poročilo o preskusu št. 15 VO 034)

Vsi parametri: (T, vsebnost suspendiranih snovi, raztopljenih snovi, elektroprevodnost, natrij, kloridi, nitrati) so skladni z mejnimi vrednostmi.

Težke kovine: (Uredba o stanju površinskih voda (Uradni list RS, št. 14/09, 98/10 in 96/13) ne presegajo mejnih vrednosti dobrega kemijskega stanja za težke kovine v površinskih vodah, vsebnost živega srebra je višja od mejne vrednosti, vendar ne presega mejne vrednosti določene za pitno vodo 1 µg/l (Pravilnik o pitni vodi (Uradni list RS, št. 19/04, 35/04, 26/06, 92/06, 25/09 in 74/15)).

 

Prosijo, da pri namakanju upoštevate navedeno mnenje, ki ga je podal Nacionalni laboratorij za zdravje okolje in hrano, ki smo ga objavili TUKAJ.

Oglejte si tudi