Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Župan podpisal pristopni obrazec h Konvenciji županov

V četrtek, 24. aprila 2014, je župan, mag. Milan Turk ob prisotnosti predstavnikov agencije GOLEA podpisal pristopni obrazec h Konvenciji županov.

 

Občinski svet občine Šempeter-Vrtojba je namreč v mesecu marcu 2014 izglasoval pooblastilo županu, da podpiše pristopni obrazec h Konvenciji županov, evropskemu gibanju, v katerem sodelujejo lokalne in regionalne oblasti, ki so se prostovoljno zavezale k povečanju energetske učinkovitosti in uporabi obnovljivih virov energije na svojih območjih. Na evropskem nivoju je k pobudi pristopilo že 5.604 občin in mest, v Sloveniji 27. Podpisniki Konvencije se zavezujejo, da bodo izpolnili in presegli cilj Evropske Unije 20 % zmanjšanja emisij CO2 do leta 2020. Poleg tega se zavezujejo tudi, da bodo v letu po pristopu h konvenciji predložili akcijski načrt za trajnostno energijo (SEAP – Sustainable Energy Action Plan), v katerem bodo prikazali, kako bodo do leta 2020 dosegli zastavljeni cilj.

 

Pobuda za pristop Občine Šempeter-Vrtojba izhaja iz strateškega projekta Alterenergy (Jadranski čezmejni program IPA), ki ga izvaja agencija GOLEA od septembra 2011. Občina je od sredine marca 2014 vključena v projekt kot koristnica sredstev, k sodelovanju pa je bila povabljena na podlagi javnega razpisa.

Cilj projekta Alterenergy je prispevati k trajnostni rabi energije v majhnih občinah, z manj kot 10.000 prebivalci na območju Jadrana. Z vizijo energetske samooskrbe občin se želi doseči celostno in trajnostno upravljanje energetskih virov in proizvodnje energije iz obnovljivih virov energije. Projekt združuje 18 partnerjev iz osmih držav: Italija, Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Albanija, Črna Gora in Grčija. Vodilni partner je Regija Puglia, Slovenijo zastopa agencija GOLEA - Goriška lokalna energetska agencija, Nova Gorica. Kot pridruženi partner pa sodeluje še Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo - Direktorat za energijo. 

 

Na nacionalnem nivoju se izvajajo aktivnosti, ki bodo prispevale k slovenski energetski zakonodaji, izoblikovanju modelov učinkovitega upravljanja z energijo na nivoju občin, spodbujanju investicij v energetsko učinkovitost in izrabo obnovljivih virov energije ter širjenju in poglabljanju znanj na tem področju.

Oglejte si tudi