Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
5°C
Oceni objavo

Železniško vozlišče med Gorico, Novo Gorico in Šempetrom-Vrtojbo predstavljeno na transportno-logistični konferenci v Bruslju

V sredo, 2., in četrtek, 3. marca, se je župan Milan Turk skupaj z županoma Občine Gorica (I) Ettorejem Romolijem in Mestne občine Nova Gorica Matejem Arčonom mudil v Bruslju, kjer se je med drugim udeležil transportno-logistične konference, ki jo je v četrtek priredilo Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo RS. Celodnevni dogodek, ki je bil namenjen razpravi na najvišjem nivoju o problematiki transportna, prometa in logistike v srednji in jugovzhodni Evropi, predvsem razvoju koridorskih povezav ter s tem povezanim rešitvam in financiranju, je potekal v prostorih Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri EU. Z njim so organizatorji želeli problematiki transporta in logistike posvetiti več pozornosti, saj je izjemno pomembna tako za podporo gospodarstvu kot tudi za lasten razvoj teh storitvenih panog.

Glavna govornika sta bila Violeta Bulc, komisarka za mobilnost in promet, in dr. Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo RS. Na dogodku so sodelovali še predstavniki ustanov, ki sprejemajo pomembne odločitve na področju transporta in logistike v EU oz. Evropski komisiji. Konference se je udeležila tudi direktorica EZTS GO Sandra Sodini, ki je spregovorila o železniškem vozlišču med Gorico, Novo Gorico in Šempetrom-Vrtojbo. To vozlišče je bilo namreč na prometnem Odboru Evropskega parlamenta, ki je izvedel študijo glede regionalnih železniških povezav, vključeno med 15 najpomembnejših evropskih manjkajočih železniške povezav. Združenje EZTS GO je že konec leta 2013 pripravilo strateški projekt, katerega cilj je oživitev omenjenega vozlišča za skladno in koordinirano pospeševanje trajnostnih prevoznih sistemov na področju prevoza blaga z namenom gospodarske oživitve območja in podpore intermodalnim železniškim objektom na območju tovornega postajališča v Vrtojbi.

Oglejte si tudi