Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Z otvoritvijo čistilne naprave v Vrtojbi zaključen projekt "Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Soče (CČN Nova Gorica)"

V torek, 8. decembra, je bil z otvoritvijo čistilne naprave tudi uradno zaključen projekt  "Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Soče (CČN Nova Gorica)". Gre za skupen projekt Mestne občine Nova Gorica, Občine Šempeter-Vrtojba in Občine Miren-Kostanjevica v okviru katerega je bila zgrajena nova Centralna čistilna naprava Nova Gorica s kapaciteto 50.500 PE (populacijskih enot) in  kanalizacijsko omrežje skupne dolžine 19 km s pripadajočimi objekti v omenjenih treh občinah. S tem je na tem območju dosežena predpisana vsaj 95 % priključitev na javno kanalizacijo in na čistilno napravo. Slavnostnega odprtja se je poleg županov vseh treh omenjenih občin Milana Turka, Mateja Arčona in Mavricija Humarja ter številnih gostov, udeležila Irena Majcen, ministrica za okolje in prostor, ki je zbrane tudi slovesno nagovorila.

Poslej čista voda tako pri nas kot v Italiji

Goriška je bila eno zadnjih urbanih območij v državi, ki ni imelo osrednje čistilne naprave. Po gradnji si bodo oddahnili tako na naši strani, kjer so odplake in fekalije močno onesnaževale Vrtojbico in reko Vipavo, kot tudi v sosednji Italiji, kamor bo poslej tekel čist potok Koren. S pomočjo visoke tehnologije bo namreč čistilna naprava komunalne odplake prečistila tako, da bodo ponovno uporabne. »Iz osrednje čistilne naprave v nekdanji gramoznici, poldrugi kilometer od sotočja Vrtojbice in Vipave, bo po prečiščevanju v več bazenih, filtraciji z ultrazvokom in pretokom skozi membrane pritekla neoporečna voda,« pravi Mitja Gorjan vodja gradnje iz družbe Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica. »Po izpustu iz čistilne naprave v tretjem bazenu bo voda kakovosti kopalne vode.« Reki Soča in Vipava bosta tako bistveno čistejši, kar jima lahko prinese nove turistične priložnosti.

Največji projekt z denarjem EU

Projekt  "Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Soče (CČN Nova Gorica)" je v zadnjem času največji projekt na Goriškem financiran iz evropskih sredstev. Njegova skupna vrednost znaša 41 milijonov EUR.  Večji del so sredstva iz Kohezijskega sklada EU (28,7 milijona EUR oziroma dobrih 69 %), Republika Slovenija je prispevala 5 milijonov, sodelujoče občine pa so projekt sofinancirale v višini 7,5 milijona EUR. Gradnja čistilne naprave s spremljajočimi objekti je bila zaupana podjetjem Kolektor Koling d.o.o., CPG d.d., Jadran d.d., OTV Francija, Projekt d.d., Grafist d.o.o., Hidrotehnik d.d., Euroinvest d.o.o in Adriaing d.o.o.. Projekt je vodila družba Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica d.d., ki bo tudi upravljala novo Centralno čistilno napravo.

Čistilna naprava, za katero bodo investitorji uporabno dovoljenje pridobili šele po enem letu, ko bo končano preizkusno delovanje, naj bi zadostila potrebam čiščenja odpadne vode za prihodnjih 30 let.

Oglejte si tudi