Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Voda - vir življenja?

24. aprila je v Coroninijevem dvorcu v okviru dveh čezmejnih projektov, ASTIS in GOTRAWAMA, potekala okrogla miza na temo »Voda – vir življenja«, ki jo je organizirala Univerza v Novi Gorici. Namen projektov je pripraviti smernice za skupno upravljanje podzemnih in površinskih voda na čezmejnem območju Slovenije in Italije.

 

Tokratna okrogla miza je bila namenjena seznanitvi občanov s trenutno kakovostjo površinskih in podzemnih voda na obmejnem območju, ter razpravi o ukrepih za izboljšanje obstoječega stanja. V aktivnosti projekta Gotrawama – Čezmejni sistem za upravljanje z vodami na urbanem območju Gorice in Nove Gorice, je namreč vključena tudi Občina Šempeter-Vrtojba. 

 

Po uvodnem nagovoru župana Občine Šempeter-Vrtojba, mag. Milana Turka, je predstavnik Geološkega zavoda Slovenije predstavil stanje vodonosnika Mirensko-Vrtojbenskega polja. Predstavniki vodilnega partnerja obeh projektov, Univerze v Novi Gorici, pa so predstavili dosedanje rezultate analiz kakovosti podzemne vode in potoka Vrtojbice. Za udeležence je bila še posebej zanimiva predstavitev Centralne čistilne naprave Nova Gorica, ki je eden od ključnih ukrepov za izboljšanje trenutnega stanja voda na območju treh goriških občin – Mestne občine Nova Gorica, Občine Šempeter-Vrtojba in Občine Miren-Kostanjevica.

Oglejte si tudi