Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
ČET.
16°C
4°C
Oceni objavo

V okviru projekta LivingFountains se bo obnovil še peti vodnjak, tokrat v Šempetru

V sredo, 16. aprila 2014, sta mag. Milan Turk, župan Občine Šempeter-Vrtojba in Lucija Kočevar, direktorica podjetja Remont d.d. Ajdovščina podpisala pogodbo za »Obnovo vodnjaka v Šempetru« v sklopu projekta oživljanje vodnjakov in kalov v čezmejnem območju – LivingFountains, ki je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev. Z racionalno porabo sredstev in z dodatnimi 8.000 EUR, ki jih je Občini uspelo v okviru  projekta pridobiti, bo tako obnovljen še peti vodnjak, tokrat v Šempetru pri Gorici. Vrednost pogodbeno dogovorjenih del znaša z vključenim DDV 27.476,71 EUR.

 

Vodnjak datiran v 17. stoletje stoji v središču naselja, severozahodno od župnijske cerkve, pri župnišču, Cesta Prekomorskih brigad 22. Okrog devet metrov globoko izkopan prostor v obliki jaška je obložen s kamnitimi bloki. Na površini je zidan in ometan valjast oklep, obnovljen v prvi četrtini 20. stoletja, ki ga zaključuje profiliran betonski rob in kovana naprava za dvigovanje vode. Predstavlja spomenik stavbne dediščine lokalnega pomena in je kot tak tudi varovan. Zato bo obnovljen skladno z usmeritvami in v sodelovanju s Zavodom za varstvo kulturne dediščine OE Nova Gorica.

 

Poleg vodnjaka pa isto podjetje, Remont d.d. Ajdovščina, že opravlja obnovitvena dela na stanovanjskem objektu na ulici Nikola Tesla 18 v Šempetru, ki je v lasti Občine. Posegi v pritlični objekt s podstrešjem bodo minimalni. Vrednost del je 41.515,18 EUR. Obnovljeno stanovanje bo namenjeno za neprofitni najem.

Oglejte si tudi