Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Teritorialno sodelovanje: od načrtovanja integrirane čezmejne infrastrukture do mreženja inovativnih storitev

V petek, 7. decembra 2012, je v konferenčni dvorani družbe SDAG SpA v Štandrežu (Gorica) potekalo tehnično srečanje v sklopu projekta T.I.P. - Čezmejna integrirana platforma, ki je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013. Dogodek je organiziral vodilni partner projekta SDAG SPA v sodelovanju z projektnimi partnerji Občino Šempeter-Vrtojba, RRA Severne Primorske, DARS d.o.o., Slovenskimi železnicami d.o.o., Ministrstvom za infrastrukturo in prostor RS, Občino Gorica, S.p.A. Autovie Venete, Regione Friuli Venezia Giulia in Log System Scarl.

Srečanje je bilo razdeljeno na dva dela in sicer na javni dogodek z naslovom »Teritorialno sodelovanje: od načrtovanja integrirane čezmejne infrastrukture do mreženja inovativnih storitev« in srečanje projektnih parterjev »General meeting«.

Prvi del srečanja je bil namenjen prek rezultatov projektov T.I.P., iCON in AdriaA poudariti pomen čezmejnega sodelovanja pri nadgradnji infrastrukture in logističnih storitev v korist uporabnikov in operaterjev na območju ob meji. Inž. Carlo Mistretta, timski vodja projekta, je predstavil vsebino in cilje projekta. Ti so projektiranje manjkajočih cestnih in železniških povezav, povezovanje območji in funkcij ter vzpostavitev skupnega sistema informacijske in komunikacijske tehnologije. Dr. Bruno Mihelj iz RRA Severne Primorske je predstavil projekt iCON in pobudo za razvoj podjetništva ob čezmejnem območju na področju logistike. Posvet se je zaključil še z razpravo o skupni viziji za prihodnost. O tem razpravljal najprej dr. Paganelli, ki je odgovoren za vrsto celovitih projektov, financiranih iz Sedmega okvirnega programa za tehnološke raziskave in razvoj. Nato pa še predstavnika EZTS-GO (Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje) dr. Roberto Sartori, odbornik za strukturne sklade, ter dr. Tomaž Vuga, koordinator odbora za promet. Vuga je povedal, da je »na našem območju ogromno projektov in idej, ki se jih splača združiti s ciljem, da območja čim bolj uspešno vključimo v organizacijsko povezano enoto«.

 

Drugi del srečanja pa je bil namenjen le projektnim partnerjem, ki so predstavili trenutno stanje izvajanja tehničnih aktivnosti in drugega dela. Na tehničnem srečanju je bil predstavljen in izglasova tudi logotip projekta T.I.P.. Izbira je bila možna med tremi različicami. Zmagala je varianta, ki prikazuje dve cesti, ki se združita v enem krogu.

Oglejte si tudi