Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
7°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Svet regije Severne Primorske sprejel odločitev o prekinitvi projekta RCERO Nova Gorica

Svet regije Severne Primorske je na seji sveta 18. marca 2014, ki je potekala na Mestni občini Nova Gorica, sprejel odločitev, da ne nadaljuje s projektom RCERO Nova Gorica, v katerega je vključenih 13 severnoprimorskih občin. K tako težki odločitvi je v sklepni fazi pripomoglo predvsem dejstvo, da projekta zaradi vloženih pritožb krajanov na drugostopenjski organ odločanja na Ministrstvo za kmetijstvo in okolje v postopku pridobitve okoljevarstvenega soglasja ter na  Upravno sodišče v istem postopku ne bi zmogli izpeljati v zahtevanem roku, čeprav so bile vse pritožbe krajanov na prvi in drugi stopnji že zavrnjene.  

V avgustu 2013 je projekt pridobil odločbo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo o dodelitvi sredstev za projekt, ker so bili izpolnjeni vsi trije pogoje za njeno pridobitev, in sicer: pravnomočno izbrani izvajalci, pravnomočno okoljevarstveno soglasje in sprejet odlok o ustanovitvi javnega podjetja. V januarju 2014 pa je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje posredovalo obvestilo, da okoljevarstveno soglasje ni pravnomočno zaradi novih pritožb krajanov.

Pritožbe krajanov ovirajo pridobitev gradbenega dovoljenja, ki pa je nujni pogoj za začetek gradnje sodobnega centra za ravnanje z odpadki. Krajani imajo legitimno pravico do pritožbe. Ključni problem pri izvedbi tako velikih projektov po mnenju županov ustvarja slaba zakonodaja, ki dopušča nerazumno dolgo podaljševanje postopkov, kar onemogoča izvedbo projektov v predpisanih rokih.

Ob tem je na tako odločitev vplivalo tudi dejstvo, da država ni odobrila delnega prenosa projekta v naslednjo finančno perspektivo 2014-2020. Iz dopisa Direktorata za javne službe varstva okolja in investicij v okolje Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki so ga prejeli na Mestni občini Nova Gorica  10. marca 2014, je razvidno, da je bilo v finančni perspektivi 2007-2013 v Sloveniji planiranih preveč regijskih centrov za ravnanje z odpadki za območje Slovenije, saj po oceni države že regijski center Ljubljana pokriva polovico vseh slovenskih potreb obdelave komunalnih odpadkov. Glede na ta dejstva župani obžalujejo, da država ni že pred leti regulirala število regijskih centrov v državi ter tako prihranila mnogo denarja in vloženega dela.      
 
Vseh 13 občin, partneric v  projektu, je doslej v projekt vložilo že skupno 1.275.000,00 eur. Z opustitvijo projekta bodo vse občine izgubile še 25 milijonov eur evropskih sredstev.  

Z opustitvijo projekta bo prekinjena možnost, da bi na lokaciji odlagališča odpadkov v Stari Gori zgradili sodoben center, skladen z okoljskimi standardi, ki bi pomenil veliko boljše pogoje tudi za okoliške prebivalce. Prekinitev projekta namreč pomeni, da bo tako kot v zadnjem času odslej potrebno na obstoječem odlagališču prevzemati odpadke, jih pretovarjati in odvažati na ustrezna odlagališča po Sloveniji po tržni ceni. Prevažanje odpadkov bo zagotovo pomenilo dodatno obremenitev za okolje. Obenem bodo občine morale poiskati ustreznega koncesionarja za izvajanje te dejavnosti. Prekinitev projekta pomeni tudi izgubo predvidenih 40 novih delovnih mest v regijskem centru.

 

vir: www.nova-gorica.si

Oglejte si tudi