Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Seminar na temo Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje

Nekateri strateški projekti Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 namreč že načrtujejo in njihove prijavnice predvidevajo preučitev možnosti za ustanovitev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje na upravičenem območju Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija. Zato je Slovenska Info točka v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica in Občino Šempeter-Vrtojba, ki sta članici že ustanovljenega Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje, ter Občino Sežana, ki je vodilni projektni partner strateškega projekta z akronimom KRAS-CARSO, v torek, 17., in sredo, 18. julija, v Novi Gorici organizirala seminar na temo Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje. Seminar so organizatorji zato namenili zainteresiranim skupinam, še posebej pa tistim javnim institucijam, ki so vključene v programe ali projekte evropskega teritorialnega sodelovanja. Ne gre za sestanek obstoječih EZTS, temveč za kombinacijo učenja iz izkušenj Slovenije in za izmenjavo med »novinci, ki jih predvidevajo projekti« ter »izkušenimi« interesnimi skupinami.

Prisotne je najprej pozdravila gospa Tatjana Rener, predstavnica Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Sektor za mednarodne zadeve in nacionalne organe, Info točka Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013. Nekaj pozdravnih besed je spregovoril tudi naš župan, mag. Milan Turk, v imenu občin soorganizatoric dogodka. V nadaljevanju so zbrani med drugim skušali odgovoriti na vprašanja kot so kaj je EZTS, komu je namenjen, za kakšne namene se ga lahko uporablja, kako deluje, kako se ga uporablja in kakšne so pričakovane spremembe na področju zakonodajnega okvirja.

Glede na to, da imamo na našem območju že ustanovljeno tako obliko sodelovanja, ki se ji v novi finančni perspektivi 2013-2020 odpirajo možnosti za delovanje v čezmejnem prostoru, je nekaj odgovorov na zastavljena vprašanja ponudil v.d. direktorja, Marjan Pintar, ki je predstavil izkušnje in ovire, s katerimi so se srečevali pri vzpostavitvi in delovanju EZTS “Območje občin: Comune di Gorizia (I), Mestna občina Nova Gorica (SLO) in Občina Šempeter-Vrtojba (SLO)”/«Territorio dei Comuni: Comune di Gorizia (I), Mestna občina Nova Gorica (SLO) in Občina Šempeter-Vrtojba (SLO)«.

Oglejte si tudi