Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Uspešen prvi uvodni sestanek partnerstva FUTURELIGHTS – Javna razsvetljava prihodnosti

V sredo, 30. novembra 2011, je v 1. nadstropju Coroninijevega dvorca potekal prvi uvodni sestanek partnerstva projekta FUTURELIGHTS – Javna razsvetljava prihodnosti, kjer je Občina Šempeter-Vrtojba vodilni partner. Udeležili so se ga tudi ostali projektnimi partnerji Občina Tolmin, Temno nebo Slovenije, APE - Agenzia Provinciale per l’ Energia di Udine, Goriška provinca in Občina Doberdob, opravičili pa so se iz Občine Portomaggiore.
Projekt FUTURELIGHTS – Javna razsvetljava prihodnosti, je evropski projekt, ki je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev. Trajal bo 36 mesecev, skupna vrednost pa znaša 1.157.000,00 EUR. Partnerji bodo s tem projektom vzpostavili pogoje za trajnostno javno razsvetljavo na čezmejnem območju, s pilotnimi primeri pa bodo neposredno zmanjšali svetlobno onesnaževanje ter tako prispevali k ohranjanju ekosistema.

V okviru projekta FUTURELIGHTS – Javna razsvetljava prihodnosti bosta izdelana kataster javne razsvetljave v skladu s skupno metodologijo ter postavljenimi kazalniki učinkovitosti javne razsvetljave ter analiza stanja javne razsvetljave in svetlobne onesnaženosti območja. Oba produkta bosta uporabna tudi po zaključku projekta, saj bosta namenjena lastnikom in upravljavcem javne razsvetljave.

Izdelana analiza stanja tehnologije in inovativnih pristopov na področju javne razsvetljave v globalnem merilu bo vsem zainteresiranim ponujala nabor dobrih praks ter inovativnih pristopov iz področja javne razsvetljave ter tako omogočala načrtovanje in postavitev javne razsvetljave v skladu z najsodobnejšo tehnologijo. Skupna strategija reševanja problematike z najprimernejšimi modeli in z izdelanim akcijskim načrtom preureditve javne razsvetljave v skladu z zakonodajo bo vzpostavila trajne pogoje in smernice za skupno trajnostno planiranje javne razsvetljave na čezmejnem območju ter prispevala k zmanjšanju svetlobnega onesnaževanja in zmanjšanju porabe energije.

Štirje pilotni primeri učinkovite trajnostne javne razsvetljave v skladu z zakonodajo in v skladu s strategijo trajnostne javne razsvetljave na omenjenem področju bodo trajno zmanjšali svetlobno onesnaževanje na pilotnih območjih ter zmanjšali porabo energije. Na novo se bo preuredilo javno razsvetljavo v občinah Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Portomaggiore in Doberdob. Pozitivni učinki sanacije stanja pa se bodo odrazili tudi v odnosu do narave.

Oglejte si tudi