Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Prvi kilovati fotovoltaične elektrarne na protihrupni ograji v Vrtojbi

V začetku tedna so v omrežje priključili fotovoltaično elektrarno, ki so jo postavili na protihrupno ograjo v Vrtojbi. Po besedah direktorja Goriške lokalne energetske agencije (Golea) Rajka Lebana so nad prvimi rezultati prijetno presenečeni, saj je proizvodnja električne energije večja od pričakovane. Po opravljenem tehničnem pregledu je prva fotovoltaična elektrarna na protihrupni ograji ob avtocesti v Vrtojbi začela poskusno delovati. 'Čeprav ponedeljek ni bil ravno sončen dan, po tem, kar smo videli, lahko pričakujemo, da bo proizvedena količina električne energije večja, kot smo to predvidevali v samih projektih,' je za STA povedal Leban. Na 648 metrov dolgo in 2,6 metra visoko protihrupno ograjo so namestili 644 panelov s sončnimi kolektorji. Moč elektrarne bo 167 kilovatov, letno pa naj bi proizvedla 183,7 megavatnih ur električne energije in tako zadostovala za potrebe okoli 50 stanovanjskih hiš. Občini naj bi letno prinesla nekaj več kot 65.000 EUR. Kljub temu da na Goriškem ni tako močne burje kot v zgornji Vipavski dolini, izvajalci del zagotavljajo, da lahko elektrarna vzdrži sunke burje do 200 kilometrov na uro.

Ideja o postavitvi ograje, s katero bi pred hrupom zaščitili naselje Laze v bližini vipavske hitre ceste, hkrati pa bi bila ograja tudi sončna elektrarna, je stara že več let. Občina, ki je postavitev ograje in elektrarne napovedovala že v letu 2009, je projekt izvedla v sklopu projekta Obnovljivi viri energije v primorskih občinah, ki je sofinanciran iz donacije švicarskega prispevka in sredstev primorskih občin, kot izvajalska agencija pa ga koordinira Golea.

Sončna elektrarna je prva tovrstna elektrarna v Sloveniji in bo predstavljala referenco za možnosti izkoristka sončne energije na slovenskih avtocestnih protihrupnih ograjah. Vrednost investicije v sončno fotonapetostno elektrarno je 551.160 EUR, od tega je donacija Švicarskega prispevka v višini 83 %, 17 % investicije pa financira Občina Šempeter-Vrtojba. Protihrupna ograja, podlaga za panele, pa je stala 360.000 EUR in sta jo sofinancirali občina in Dars, vsak polovico. 

Oglejte si tudi