Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Projekt TRADOMO z osveščanjem in promocijskimi aktivnostmi vabi k trajnostni mobilnosti

V sredo, 22. aprila, se je v Šempetru pri Gorici pod okriljem projekta TRADOMO odvijalo kar nekaj dogodkov. Projekt, ki spodbuja trajnostno mobilnost in dostopnost na slovensko-italijanski meji, je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.

 

Potujmo drugače, simpozij v okviru projekta TRADOMO, in regionalna konferenca PUMAS

 

Za strokovno pa tudi širšo javnost je na ta dan v Coroninijevem dvorcu potekal simpozij o trajnostnem prometu z naslovom Potujmo drugače. V okviru dogodka sta Milena Marega in Andrej Klemenc iz Regionalnega okoljskega centra predstavila Program promocije trajnostne mobilnosti. Program predvideva vrsto aktivnosti, ki bi prebivalce spodbudile k bolj pogosti odločitvi za hojo, kolesarjenje ali uporabo avtobusa na dnevnih poteh. Tomaž Frelih iz podjetja Četrta pot je predstavil sistem sledenja avtobusov in napovedovanja prihodov, ki se uvaja na mestnih avtobusih občine Šempeter-Vrtojba in Mestne občine Nova Gorica. Sistem bo pričel delovati v naslednjem mesecu in bo omogočal posredovanje prihodov preko ekranov, spletne strani in mobilnih telefonov. Ana Kobe Tavčar iz Mestne občine Nova Gorica je predstavila izkušnje s pripravo varnih poti v šolo. Te bodo po odstranitvi nevarnih točk omogočale, da bo več šolarjev lahko spet samih hodilo v šolo, namesto, da jih vozijo starši. Janet Klara Djomba iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa je govorila o pomenu trajnostne mobilnosti za zdravje. Predstavila je prednosti vsakodnevne hoje ali kolesarjenja na delo, saj lahko s tem že na poti z in iz dela opravimo priporočeno količino zmerne fizične aktivnosti.

 

Predstavitvam je sledila kratka razprava, v okviru katere so udeleženci simpozija predstavili svoje poglede na predstavljene teme. Razvila se je zanimiva razprava o možnostih za spreminjanje potovalnih navad prebivalcev občine in ovirah za to.

 

Promocijski dogodek v okviru projekta TRADOMO na šempetrskem trgu

 

Občina Šempeter-Vrtojba je v dopoldanskih urah za širšo javnost na šempetrskem trgu organizirala še promocijski dogodek v okviru omenjenega projekta. Tema dogodka pa je bila spodbujanje javnega prevoza in trajne mobilnosti. V tem okviru se je odvijal program, kjer so sodelovali šola, vrtec, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v občini Šempeter-Vrtojba. Postavljena je bila stojnica z reklamnim materialom, poseben plakat, ki je bil ob tej priložnosti izdelan pa je mimoidoče seznanjal o novi aplikaciji za pametne telefone, ki bo omogočala sledenje mestnih avtobusov in napovedovanja prihodov.

Oglejte si tudi