Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Prenovljena, nadgrajena in energetsko sanirana Podružnična šola v Vrtojbi

V ponedeljek, 1. septembra, je bilo na prvi šolski dan v Vrtojbi še posebej praznično. Izgradnja prizidka in prenova šole v okviru energetsko učinkovite sanacije se je namreč zaključila in na ta dan so bili novi prostori s krajšo slovesnostjo, ki so jo oblikovali učenci Podružnične šole Vrtojba, tudi uradno predani v uporabo. Zbrane je najprej pozdravila ravnateljica Slavica Bragato, nato sta novo pridobitev predstavila župan Milan Turk in Primož Ladava, vodja projekta Obnovljivi viri energije v primorskih občinah in predstavnik agencije GOLEA.

 

Šola je z novo pridobitvijo dobila kar nekaj novih prepotrebnih prostorov. Objekt je bil namreč na severovzhodnem delu obstoječ̌e šole ob telovadnici delno nadzidan. V pritličju pa je odprt atrij delno zasedelo prizidano stopnišče za dostop v nadzidan del. V pritličju so bile urejene sanitarije za gibalno ovirane osebe, v nadstropju pa dve novi učilnici, knjižnica in sanitarije. Na južni strani so učitelji dobili nov prostor za zbornico ter dva kabineta za pogovor s starši. Zanje so bile urejene tudi sanitarije z ločenim prostorom za čistila. Manjši posegi so bili še na jugovzhodnem delu objekta, kjer je strojnico in prostor za deponijo nadomestila delavnica za hišnika oziroma vzdrževalca. Ne nazadnje pa je bil šolski objekt priključen še na kotlovnico ob telovadnici.

 

Sočasno s to naložbo se je izvedla tudi energetsko učinkovita sanacija POŠ Vrtojba, ki sodi med aktivnosti projekta Obnovljivi viri energije v primorskih občinah, ki ga kot izvajalska agencija koordinira Goriška lokalna energetska agencija (GOLEA). Investicija energetske sanacije je bila v višini 85 % financirana iz sredstev Švicarskega prispevka v okviru Slovensko-švicarskega programa sodelovanja za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik v razširjeni Evropski uniji, 15 % pa jo je financirala Občina Šempeter-Vrtojba. V okviru energetsko učinkovite sanacije stavbe je bila izvedena toplotna izolacija strehe in fasade, zamenjava stavbnega pohištva in vgrajeni so bili radiatorski termostatski ventili. Ko govorimo o energetski varčnosti, je velik dejavnik tudi samo vedenje uporabnikov. Zato je v objektu vgrajen energetski monitoring oz. spremljanje rabe energije, ki bo omogočal spremljanje za optimizacijo energetske porabe.

 

V okviru projekta Obnovljivi viri energije v primorskih občinah šola že izvaja krožek in tehnične dneve na temo obnovljivih virov energije ter učinkovite rabe energije. Tako se učenci v izobraževalnem procesu usposabljajo za trajnostni pristop pri rabi energije. Sočasno bo GOLEA v nadaljevanju projekta izvedla tudi usposabljanje uslužbencev in tehničnega kadra, tako da bodo vsa izobraževanja usposobila uporabnike za pravilno ravnanje v energetsko saniranem objektu. S  sanacijo bo šola prihranila okoli 75 % energije, s pravilnim ravnanjem pa bo prihranek lahko še večji.

 

Nekaj utrinkov s prireditve sta ujela Tomaž Nemec in Simon Zavadlav.

Oglejte si tudi