Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

Predstavljene novosti in napredovanje projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Soče

V Coroninijevem dvorcu je v sredo, 23. aprila 2014, potekala novinarska konferenca o projektu Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Soče. Gre za projekt treh sosednjih občin - Mestne občine Nova Gorica ter občin Šempeter-Vrtojba in Miren-Kostanjevica. Projekt  bo zaključen jeseni 2015 in odtlej bodo na drugo stran državne meje tekle prečiščene vode, ki ne bodo več povzročale nesoglasij med sosednjimi kraji. O novostih in napredovanju del so na novinarski konferenci spregovorili Matej Arčon, župan Mestne občine Nova Gorica, mag. Milan Turk, župan Občine Šempeter-Vrtojba, Zlatko Martin Marušič, župan Občine Miren-Kostanjevica in Mitja Gorjan, vodja projekta, iz podjetja Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica d.d.. Za novinarska vprašanja pa so bili na voljo še predstavniki izvajalcev: Tine Vadnal, Kolektor Koling d.o.o., Kristjan Mugerli, CPG d.d., Boštjan Žiberna, Jadran d.d. Sežana, Laurent Maurice, OTV Francija in  Romuald Polanc, Projekt d.d.

 

V okviru projekta »Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Soče (CČN Nova Gorica)« bo zgrajena centralna čistilna naprava s kapaciteto 50.500 populacijskih enot (PE) in kanalizacijsko omrežje s pripadajočimi objekti v skupni dolžini 18,7 km. Na območju, kjer poteka operacija, doslej čiščenje odpadnih vod ni bilo vzpostavljeno. Po zaključku projekta bodo občine investitorke dosegle predpisano 95 % priključitev na javno kanalizacijo in na čistilno napravo, s čimer bo zmanjšano onesnaževanje vodotokov. Zaradi majhne samočistilne sposobnost Vrtojbice je bila sprojektirana zmogljiva naprava s tremi stopnjami, ki ob fizikalnem in biološkem čiščenju omogoča defosfatizacijo ter denitrifikacijo odpadne vode. Le-to bodo pred iztokom v odvodnik spustili še skozi membranske filtre (ultrafiltracija) in tako izločili bakterije ter viruse.

Vrednost projekta znaša 49,8 milijona EUR. Večji del te vsote bo zagotovil Kohezijski sklad EU (28,5 milijona EUR oziroma dobrih 57 %). Država bo k temu znesku dodala 13,9 milijona. Občine bodo projekt sofinancirale v višini 7,4 milijona EUR.

 

Kot smo že večkrat poročali, bodo v naši občini zgradili 6.770 m fekalne kanalizacije, zgradili oziroma nadgradili 8 razbremenilnikov, 2 črpališči in zadrževalni bazen. Zlasti v centralnih delih naselij je gradnja zahtevna, saj so ta območja prepredena z različno infrastrukturo. Najzahtevnejši je poseg v Vrtojbi, kjer bodo dela trajala do poletja 2015. Tam bo obenem poskrbljeno tudi za večjo poplavno varnost.

 

Na večini območja treh občin bo kanalizacija ostala mešana, da pa se preprečili negativne vplive ob intenzivnih padavinah, bo zgrajena serija zadrževalnih bazenov. Ker bo ostal mešan sistem, prebivalcem ne bo potrebno investirati v predelavo obstoječih priključkov. V Mirnu, kjer gre za novogradnjo, pa bodo zgradili ločen kanalizacijski sistem.

 

Projekt »Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Soče (CČN Nova Gorica)« je zelo pomemben za boljšo kakovost življenja ljudi v partnerskih občinah. Z njim se bo izboljšala kakovost Vrtojbice, Vipave in Soče, ne smemo pa spregledati tudi zmanjšanega čezmejnega vpliva.

 

Trenutno občani partnerskih občin v okviru cene za odvajanje odpadne vode plačujejo okoljsko dajatev zaradi odvajanja komunalne odpadne vode v polnem znesku. Ko bo komunalna naprava redno obratovala, se bo dajatev zmanjšala za 90 %. Uporabniki bodo pa morali kriti stroške amortizacije in delovanja kanalizacijskega sistema in čistilne naprave. Jeseni 2016 se tako v vseh treh občinah pričakuje manjše zvišanje cene stroška za odvajanje in čiščenje odpadne vode.


Trenutno stanje na projektu

Celotno operacijo so načrtovali na podlagi temeljite analize obstoječega kanalizacijskega sistema, ki meri več kot 100 km. Zasledovali so osnovni cilj: do čistilne naprave pripeljati odpadno vodo s takšnimi lastnostmi, da bo njeno čiščenje kar najbolj učinkovito in gospodarno. Gradbena dela so se začela po terminskem planu in potekajo v vseh treh občinah. Vsi izvajalci so začeli z delom.

 

V Novi Gorici trenutno gradijo kanalizacijo v Ulici Milojke Štrukelj in razbremenilnika visokih vod RVV17 in RVV9a. V Šempetru gradijo kanalizacijo na območju Bolnišnice Franca Derganca oziroma v ulici Prekomorskih brigad. Največje gradbišče je v Vrtojbi, kjer gradijo kanal V, zadrževalni bazen AB, dovodni kanal S, obenem pa pripravljajo komunalno infrastrukturi za čistilno napravo. V Mirnu trenutno gradijo kanalizacijo pri Grabcu.

 

Dela potekajo po predvidenem zaporedju in v načrtovanem tempu. Kljub slabim vremenskim razmeram v januarju in februarju izvajalci ne pričakujejo zamud. Po terminskih planih naj bi se najprej zaključila izgradnja komunalne infrastrukture, nazadnje pa sam tehnološki objekt čistilne naprave.

 

Poskusno obratovanje čistilne naprave se bo začelo jeseni 2015 in bo predvidoma trajalo eno leto. Ob začetku rednega obratovanja čistilne naprave se bo spremenil sistem plačevanja stroškov za odpadno vodo.

 

Za boljše informiranje javnosti o projektu je bila vzpostavljena internetna stran, kjer se podatki stalno posodabljajo. Informacije so na voljo na naslovu: www.cisto-porecje-soce.si.

Oglejte si tudi