Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Predstavitev projekta Medeni krog

Čebela nas spremlja skozi vse življenje. Otrokom je vzor pridnosti, varčnosti in skrbi za druge, odrasli pa občudujemo njeno učinkovitost, socialni red in gospodarnost.
V sredo, 19. septembra, je podjetje Video pro d.o.o. iz Vrtojbe v sodelovanju z Občino Šempeter-Vrtojba pripravilo predstavitev projekta Medeni krog in filma, ki je v okviru projekta nastal. Prireditev, ki jo je z besedo in pesmijo povezoval Sten Vilar v vlogi mladega radovednega čebelarja Mihe, je v dvorano Mladinskega centra Vrtojba privabila številne ljubitelje čebelarjenja.

 

Zanimiv izobraževalni projekt pri katerem občina sodeluje kot projektni partner skozi film prikazuje to tradicionalno kmetijsko dejavnost ter izpostavlja pomen medu in medenih izdelkov v vsakdanjem življenju. Zbrane je najprej pozdravil župan Milan Turk in se ob tej priložnosti zahvalil vsem zbranim čebelarjem za njihovo plemenito poslanstvo in za delo, ki ga opravljajo. Poudaril je pomen tovrstnih projektov, ki jih v občini ni malo. Eden takih, ki se s čebelami in z medom direktno povezuje, je tudi tradicionalni medeni zajtrk v šolah in vrtcih naše občine. Sledila je sama predstavitev projekta Medeni krog in zasnove filma, ki jo je predstavila Erika Škrlep, predstavnica vodilnega pertnerja, podjetja Video pro d.o.o. Tik pred projekcijo filma pa je spregovoril še en od v filmu sodelujočih čebelarjev, Franc Šivic, in poudaril pomen čebelarjenja ter povezavo z vzgojo otrok in mladostnikov. Kot je povedal, se mladi ob čebeli učijo ne samo odgovornosti in redoljubja temveč tudi domoljubja. Prav zato upa, da bo med mladimi zgoščenka s filmom vzbudila čimvečje zanimanje za čebelarjenje.

 

In kaj je projekt Medeni krog?


Medeni krog je projekt izobraževalne narave, katerega cilj je otrokom in odraslim prikazati med in medene izdelke kot pomembno hranilo in zdravilo ter tako vplivati na to, da med postane del njihove vsakdanje prehrane. V ta namen je nastal film, kjer se Miha, pripravnik čebelar učil čebelarjenja. Obiskal je pet čebelarjev iz petih občin LAS-a in se pri vsakem naučil nekaj, kar mu bo kasneje pomagalo, da postane sam čebelar. V Medenem krogu je spoznal čebelo, čebelnjak in čebelarsko opremo, vzrejo čebelje družine, opravila ob točenju medu, pridobivanje drugih čebeljih pridelkov, njihovo zdravilnost in trženje le-teh.


Projekt je sofinanciran s sredstvi EKSRP, 4. osi Programa za razvoj podeželja 2007 – 2013, programa LEADER preko LAS jugozahodnega dela severne Primorske, ki zajema območje občin Brda, Miren-Kostanjevica, Šempeter-Vrtojba, Renče-Vogrsko in nižinski del Mestne občine Nova Gorica ter je namenjen prebivalcem tega območja.

 

Zgoščenke s filmom, ki jih je v okviru projekta financirala naša občina, bodo razdeljene otrokom prve triade šol na območju petuh občin LAS-a, poleg tega pa bodo po šolah organizirane tudi posebne predstavitev. Prva bo že v petek, 21. septembra, za učence Podružnične osnovne šole Vrtojba.

 

 

Oglejte si tudi