Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Predsednik republike Borut Pahor izrazil podporo Slovenije združenju EZTS GO

V petek, 6. decembra, je skupščina Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje – EZTS GO prvič potekala v prenovljenih prostorih Trgovskega doma v Gorici. Ob tej slovesni priložnosti so dr. Robert Golob, predsednik skupščine EZTS GO, Sandra Sodini, direktorica EZTS GO in Livio Semolič, koordinator delovne skupine, ki je v imenu manjšine zadnji dve leti spremljala prenavljanje in umeščanje novih vsebin v pridobljene prostore Trgovskega doma, gostili predsednika republike Slovenije Boruta Pahorja, ki je v Gorico prišel izrazit podporo združenju in čezmejnemu sodelovanju. Slavnostne seje se je poleg njega udeležila tudi predsednica Avtonomne dežele Furlanije Julijske Debora Serracchiani.

 

Skupščina EZTS GO je kljub svečani priložnosti imela izrazito delovni značaj. Fokus je bil na strateških projektih za programsko obdobje 2014–2020 in na podpori obeh držav, brez katerih se zastavljeni načrti ne bodo mogli udejanjiti. Spregovorili so tudi o drugih strateških področjih čezmejnega sodelovanja, ki predstavljajo razvojni potencial in bodo spodbudili gospodarski razvoj ter socialno varnost ljudi na tem območju. "Obisk predsednika države in predsednice Serracchianijeve ima zato dvojni pomen - na eni strani je simboličen, saj smo danes prvič vstopili na našo novo lokacijo, na drugi pa političen, ki dokazuje, da imata tako FJK kot Slovenija namen podpirati naše združenje kot nosilca aktivnosti za pridobivanju evropskih sredstev za to področje," je dejal predsednik EZTS Robert Golob.

 

Srečanja so se poleg vodilnih v združenju, visokih gostov ter županov občin ustanoviteljic Gorice, Nove Gorice in Šempetra-Vrtojbe, Ettora Romolija, Mateja Arčona in Milana Turka, udeležili še Iztok Mirošič, veleposlanik Republike Slovenije v Italijanski republiki, Rossella Franchini Sherifis, veleposlanica Italijanske republike v Republiki Sloveniji, Eliška Kersnič Žmavc, konzulka na Generalnem konzulatu Republike Slovenije v Trstu, rektorji univerz v Trstu, Vidmu in Novi Gorici ter direktorja zdravstvenih ustanov iz Gorice in Šempetra. 

 

Ob tej priložnosti je predsednik Pahor poudaril pomen današnje slavnostne seja Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje, ki jo je označil kot zgodovinski dogodek za Italijo in Slovenijo, saj vsebuje pomembno simbolno sporočilo: Trgovskemu domu, simbolu slovenske navzočnosti v Gorici, je vdihnilo novo življenje prav čezmejno sodelovanje in prav tu bo v prihodnje sedež EZTS GO. Čezmejni programi, podprti s pomočjo sredstev evropskih strukturnih in kohezijskega sklada, namreč tkejo gospodarske, kulturne in medčloveške vezi, ki presegajo trenja preteklosti ter ustvarjajo temelje za skupno prihodnost.

 

"Goriška na obeh straneh meje si deli stoletja preteklosti, ki je že znala biti skupna in je spletla številne kulturne, jezikovne in medčloveške vezi ter nam dala izjemno kulturno dediščino, ki ji ni para v Evropi.

Prizadeval si bom, da se ta dediščina, skupaj z naravnimi biseri, ki jih ponuja goriška pokrajina, oblikuje v razvojne potenciale in postane generator gospodarskega razvoja. Zato s posebno iskrenostjo izražam podporo oblikovanju skupne turistične ponudbe obeh Goric, povezovanju visokega šolstva in čezmejnega gospodarskega sodelovanja, pri čemer vidim prav EZTS kot mehanizem za realizacijo teh potencialov", je dejal predsednik države. "Čezmejno sodelovanje je sicer najbolj naraven način sodelovanja med ljudmi, je pa tudi ključnega pomena ne samo za razvoj Goriške, ampak tudi za razvoj Slovenije", je še povedal in se pri tem zahvalil vsem trem obmejnim županom, Mateju Arčonu, Milanu Turku in Ettoru Romoliju, ker izkazujejo popolno sinergijo skupnega goriškega prostora.   

Oglejte si tudi