Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
0°C
PON.
14°C
4°C
Oceni objavo

Najnovejši dokumentarni film o vrtojbenskem izročilu: »Z borelo od vodnjaka do vodnjaka po Vrtojbi«

V Vrtojbi si že vrsto let prizadevajo za ohranjanje kulturne dediščine: obnavljajo vodnjake, snemajo dokumentarne filme, beležijo ljudsko izročilo ipd. Del tega je tudi najnovejši projekt Vrtojba - vas vodnjakov, ki ga pripravljajo trije partnerji, Občina Šempeter-Vrtojba, zavod KŠTM Šempeter-Vrtojba in domače podjetje Video pro, d.o.o., in je sofinanciran v okviru Lokalne akcijske skupine (LAS) jugozahodnega dela Severne Primorske za obdobje 2007-2013.

 

Prvi rezutati tega projekta so že tu. V petek, 19. septembra, je bil tako prepolni dvorani Mladinskega centra Vrtojba premierno predstavljen najnovejši dokumentarni film »Z borelo od vodnjaka do vodnjaka v Vrtojbi«, ki ga podpisuje Renato Podbersič, domačin, ki se vse življenje posveča raziskovanju domače vasi v njeni materialni in kulturni dediščini. 

 

Od zamisli do izvedbe filma pa je dolga pot. Tokrat so jo skupaj prehodili Renato Podbersič kot scenarist, režiser in pripovedovalec ter Erika in Jure Škrlep iz podjetja Video pro, ki sta poskrbela za organizacijo, snemanje in montažo. Že sam naslov dokumentarca je dovolj zgovoren: posvečen je simboloma Vrtojbe, boreli in vodnjaku, ki sta hkrati nosilca številnih zgodb iz bogate vrtojbenske zgodovinske zakladnice. Vrtojba je bila bolj kot druge sosednje vasi vedno močno odvisna od vodnjakov (bilo jih je več kot 80), saj ni posedovala drugih kakovostnih vodnih virov. Z vodnjaki pa je bila vedno tesno povezana tudi borela. Njeno funkcijo in uporabnost gotovo pozna sleherni "Vrtojbenc". Tudi v tem filmu ima vlogo spremljevalke in povezovalke zgodb, ki se odvijajo ob vodnjakih. Tako spoznavamo zgodovino vasi in bogato kulturno izročilo, ki se odraža skozi delovanje številnih pevskih zborov, ljudskem izročilu z izštevankami in družabnimi igrami, pregovori, verskimi običaji in še maričem drugem.

 

"Verjetno bi težko našli vas ali kraj, kjer bi ljudje s takšnim veseljem sodelovali pri snemanju, kot so to storile naše Vrtojbenke in Vrtojbenci", pravi Erika Škrlep. "Našteli smo jih več kot sto. Vsem, se ob tej priložnosti lepo zahvaljujemo, kot tudi vsem domačinom, ki so nam odstopili svoja dvorišča in vodnjake, da smo lahko posneli vse prizore za film." V sklopu projekta bo izdelanih 1.000 zgoščenk, ki jih bodo gospodinjstva v Vrtojbi prejela po pošti.

 

Oglejte si tudi