Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Nadaljuje se projekt Poly 5

Projekt POLY5 (financiran v okviru programa Alpski prostor 2007-2013) nadaljuje svoje aktivnosti s študijo in analizo, povezano z načrtovanjem večjih prometnih infrastruktur z zaključkom aktivnosti s podnaslovom "Konteksti, scenariji in vizije". Rezultati so bili predstavljeni na mednarodnem posvetu, ki je potekal 28. februarja letos v Vidmu, o katrem smo že poročali. Organiziral ga je Oddelek za gradbeništvo in arhitekturo pri Univerzi v Vidmu, ki je partner pri projektu in je odgovoren za izvedbo te prve projektne aktivnosti.

Na ta dan so bili pod naslovom "Prostorsko umeščanje večjih prometnih struktur: pametno prostorsko načrtovanje" obravnavani razni pristopi k načrtovanju, zlasti v alpskem prostoru. Prvi tematski sklop je bil posvečen pregledu sprememb, ki nastajajo zaradi krize na področju infrastrukture in prometa.

Drugi sklop je obravnaval nekatere metodološke pristope in ustrezna orodja za načrtovanje, ki jih uporabljajo v območjih, od koder prihajajo partnerji projekta POLY5. Njihov namen je vključevanje obravnavanega koridorja v lokalni prostor. Ob tej priložnosti so bili predstavljeni rezultati baze znanja, izdelane v prvi fazi projekta POLY5 in sicer scenariji, ki jih je razvila Univerza v Vidmu, dolgoročne vizije, ki jih je izdelala Dunajska tehnološka univerza v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani ter prostorske strategije, ki jih je izdelala Tehnična univerza v Munchenu za območji doline Val di Susa v Italiji in St Jean de Maurienne v Franciji. Odbor za promocijo Transpadana je predstavil študijo, ki je nastala v okviru projekta in ponuja miselni okvir za prevozni sistem, povezan s koridorji v območju sodelovanja. Ostali projektni partnerji so prisotne seznanili s trenutnim stanjem na projektu, pristopi in projekti, ki so jih začeli izvajati v svojih območjih v povezavi z načrtovanjem in upravljanjem večjih prometnih infrastruktur.

Tretji tematski sklop je bil posvečen obravnavi "metodološkega protokola" in "tehnološke platforme", ki bosta lahko podpirala in integrirano vodila procese umeščanja večjih infrastrukturnih objektov v prostor. Metodološki protokol za prostorsko umeščanje večjih infrastrukturnih del je zlasti plod izkušenj Observatorija za novo progo Lyon - Turin. Te izkušnje so predstavili neposredno odgovorni pri observatoriju, nova platforma, ki jo je izdelala Univerza v Vidmu v okviru projekta POLY5 se imenuje Teknoss (Territorial Knowledge Sharing System) in je bila izdelana s tehnologijo "Semantinc Web", ki omogoča napovedi alternativnih scenarijev, predvidevanj in razvoj strategij s ponovno sestavo in enostavno dostopnostjo kompleksne baze prostorskega znanja.

Več informacij o projektu POLY5 in mednarodnem posvetu je na voljo na spletni strani www.poly5.eu.

Oglejte si tudi