Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C

Razstava zgodnjih del Slavka Furlana v okviru projekta Slavko Furlan - Pittur vagante (1952–2007)

##VIEWS##
Organizator: Kulturni dom Nova Gorica, Goriški muzej Nova Gorica, Občina Šempeter-Vrtojba in KO Šempeter
Vstopnina: Vstop prost

Kulturni dom Nova Gorica v Mestni galeriji Nova Gorica nadaljuje s predstavljanjem goriških umetnikov, ki so v slovenskem likovnem svetu pustili neizbrisen pečat. Med slednje se uvršča tudi Slavko Furlan, šempetrski slikar in grafični oblikovalec, ki je pomembno sooblikoval likovno govorico tega okolja v zadnji polovici 20. stoletja.


Slavko Furlan (1952-2007), ki je leta 1978 končal Akademijo likovnih umetnosti v Benetkah pri profesorju Carmellu Zottiju, je živel in ustvarjal doma v Šempetru pri Gorici. Med Furlanova vidnejša dela kot slikarja in grafičnega oblikovalca med drugim sodi oblikovanje naslovnice za enega najbolj znanih albumov legendarne slovenske rock zasedbe Buldožerji, »Pljuni istini u oči«. Njegova sodelovanja s Primorskim dramskim gledališčem pomenijo enega vrhuncev oblikovanja gledališkega plakat v Sloveniji. Številna platna, risbe in krokiji, ki jih je ustvarjal vzporedno z grafičnim oblikovanjem, visijo po številnih domovih in ustanovah. Slavko Furlan je bil posebnež duha, ki je redko razstavljal. V drži boemskega upornika je bil vztrajen do konca. Nekompromisna neprilagodljivost v okviru družbenih norm je sodila med avtorsko življenjsko nazorsko opredelitev, ki je povezovala svet ustvarjenih podob z realnostjo. Manj znana je domoljubna plat Furlanovega delovanja v vojni za osamosvojitev Slovenije.

Projekt sta podprli:
Mestna občina Nova Gorica in Občina Šempeter-Vrtojba

Partnerji:  Goriški muzej, Kulturni dom Gorica, Hiša kulture Šmartno, Krajevna skupnost Rožna Dolina, Krajevni odbor Šempeter pri Gorici

Oglejte si tudi