Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Svetovni dan hrane in akcija Drobtinica

Vse od leta 1979 se po zaslugi Združenih narodov (ZN) 16. oktober obeležuje kot Svetovni dan hrane. Za letošnjo geslo dneva so izbrali »Združeni proti lakoti«. S tem geslom želi ZN opozoriti, da se lahko proti lakoti, ki danes pesti že kar milijardo ljudi, borimo le na način, da se poveča proizvodnja hrane na vseh ravneh, lokalno, regionalno in globalno.

Ob tej priložnosti Krajevni odbor RK Rečica pripravlja akcijo DroBtinica. Vabi vas, da obiščete stojnico Rdečega križa, kjer boste z nakupom prispevali »drobtinico« za prehrano pomoči potrebnih osnovnošolskih otrok OŠ Rečica ob Savinji.

 

Obiščite stojnico v soboto, 18. 10 2014, od 8. ure dalje pred trgovino na Rečici. K sodelovanju pa vabijo tudi starše osnovnošolskih otrok, da skupaj s svojim otrokom spečejo kakšno pecivo ali morda kruh in s tem prispevajo svoj delež pri pridobivanju sredstev za drobtinico.

 

Izdelke lahko starši prinesete v šolsko zbornico v petek, 17. 10. 2014, zjutraj ali po pouku.

 

Izkupiček akcije DROBTINICA je namenjen plačilu prehrane osnovnošolskih otrok.

 

Samooskrba v Sloveniji


Zagotavljanje globalne prehranske varnosti je pomembno tudi za Slovenijo, ki si je v okviru osnutka Resolucije o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva zadala nalogo, da mora pomagati nerazvitim pri doseganju njihove prehranske varnosti, obenem pa tudi krepiti svojo proizvodnjo in si prizadevati za ekonomsko učinkovito pokrivanje dela svojih potreb po hrani in tam, kjer smo in bomo konkurenčni, tudi prispevati k globalni prehranski varnosti.

Kljub dejstvu, da je EU največja proizvajalka hrane na svetu pa je Slovenija še vedno močno odvisna od uvoza hrane, še posebej na področju proizvodnje žit, kjer Slovenija beleži le 60% samooskrbe. Iz tega naslova mora Slovenija v prihodnjih letih še posebej temeljito pristopiti k trajnostnemu povečanju proizvodnje in samooskrbe, kar si je nenazadnje zadala tudi v svojih nedavno sprejetih Izhodiščih za razpravo o prihodnosti Skupne kmetijske politike po letu 2013

Oglejte si tudi