Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

PROSTOVOLJSTVO JE DOBRINA VSAKE LOKALNE SKUPNOSTI

RK opravlja veliko dela, ki sloni na prostovoljstvu. NVO so glavni akterji socialne dejavnosti v državi, so prvi, ki zaznajo potrebe pomoči potrebnim.

Življenje nam nenehno postavlja različne preizkušnje, ki jih po svojih sposobnostih in zmožnostih različno izkoriščamo. Srečujemo se z različnimi ljudmi, ki imajo možnosti vendar jih sami ne najdejo. Velikokrat smo prostovoljci tisti, ki jim možnosti pokažemo ali pa jim pomagamo, da lažje krmarijo skozi življenje. RK ima veliko vlogo pri različni humanitarni in socialni pomoči posameznikov in skupin, ki ne zmorejo najti pravih rešitev za nastale situacije.

Čas, ki ga sedaj živimo je dinamičen, poln preobratov, hitrih sprememb in tudi hitrih odločitev. Demografske spremembe, gospodarska kriza, vse nas bega in sili h hitrim odločitvam, ki so del vsakdana. Skušamo slediti vendar vsem ljudem ne uspeva. Vse več je ljudi, ki ne zmorejo poskrbeti za svoje družine, za svoje osnovne potrebe zato moramo biti prostovoljci »na preži« , moramo zaznati socialno šibkejše občane. Ravno demografske spremembe  so lahko razlog za krepitev  med generacijami. Socialne politike morajo gledati v smeri povezovanja generacij. Spremeniti se mora mišljenje, da so stari ljudje le breme družbe. Različne oblike medgeneracijske solidarnosti in povezovanja lahko prinesejo le uspehe vendar se mora spremeniti tudi mišljenje, ki ga gojimo o starejši generaciji.

 Vsakdo izmed nas bi moral najti vsaj nekaj dobrega in pozitivnega pri svojem delu. Le tako, da osrečimo druge lahko delamo za druge in za sebe. Moj moto: sedaj pomagam drugim jaz ,upam ko, bo to  potrebno bodo drugi pomagali meni. Živeti moramonamreč  z mislijo solidarnosti  in vzajemnosti do pomoči potrebnim.

Pregovor še vedno drži:«Dobro se z dobrim vrača, slabo pa s slabim plača.«

 

 Ana Šimenc, predsednica KO RK Rečica ob Savinji

 

Povezave

mozirje.ozrk.si/

Oglejte si tudi