Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

Spoznajte mentorje U3ŽO MOCIS Slovenj Gradec

FOTOGRAFIJA je zelo priljubljen program Univerze za tretje življenjsko obdobje na MOCIS-u. Morda tudi zato, ker ga vodi TOMO JESENIČNIK, fotografski mojster, ki se ukvarja s fotografijo profesionalno že od leta 1996, ko je pridobil status svobodnega fotografa.
»Če bi se še enkrat rodil, bi bil spet fotograf ali pa mogoče kuhar«, pove Jeseničnik, ki ga trenutno najbolj privlači in zaposluje fotografiranje hrane. Članom U3ŽO pa je blizu kot preprost človek, predavatelj in fotograf domače Koroške. Kadar koli pogledam katero izmed njegovih prepričljivih fotografij, začutim željo, da bi znala tudi sama fotografirati.

 

G. Jeseničnik, kdo vas je navdušil nad fotografijo?

Nad fotografiranjem sem se navdušil sam. Že v drugem razredu osnovne šole sem se v Črni vpisal v šolski fotografski krožek. Ker sem bil brez fotografskega aparata, sem šel med počitnicami z mamo nabirati borovnice. Z drobnimi prsti sem zaslužil 34 jugoslovanskih dinarjev, da sem si lahko kupil vzhodnonemški aparat Beirette. Z njim sem vstopil v svet fotografije.  

 

Kakšno opremo pričakujete od udeležencev programa Fotografija?

Nikoli ne postavljam v ospredje tehnične opreme. Na moje delavnice pridejo tudi ljudje brez fotoaparata, ker šele razmišljajo, ali jih bo to sploh pritegnilo. Ne ukvarjamo se s tehničnimi lastnostmi aparata samega. Bolj se posvečamo motivu. Največji problem ljudi je, da hočejo preveč hkrati zajeti na sliko. Pomembno zame je, da jih naučim upoštevati kompozicijska pravila.

 

Kakšne so vaše izkušnje s poučevanjem?

Imam ogromno izkušenj s poučevanjem vseh generacij, le predšolskih otrok še nisem učil. Vendar tečajev nikoli ne organiziram sam, vedno se odzovem le na pobudo drugih. Poučevanje čedalje težje izpeljem, ker mi zanj zmanjkuje časa.

Kako deluje na vas mentorstvo?

Pozitivna plat poučevanja je spremljanje ljudi. Ko vidim, kako se veselijo, ko se kaj novega naučijo ali ko sami opazijo, kako so se njihove fotografije izboljšale, je to zame največje zadoščenje.

 

Kaj lahko poveste o življenju s fotografijo?

Otroško navdušenje do fotografije me še vedno drži pokonci. Je pa težko kombinirati želje po lastni produkciji z dejstvom, da se s tem preživljam. Ko sem se pričel ukvarjati s fotografijo poklicno, se je moje življenje obrnilo za 180 stopinj. Fotografsko polje je zame neizmerno široko. Vseskozi se izobražujem. Nisem specializiran samo za eno zvrst fotografije. Ne delam pa poročne in modne fotografije. Nikoli ne vem vnaprej, kaj bom delal. En telefonski klic, pa sem že ves mesec zaseden.

 

Kaj bi sporočili ljubiteljem fotografiranja?

Čim več fotografirajte. Bodite zelo kritični do sebe. Primerjajte se z drugimi in to vedno z boljšimi od sebe. To je način, da se boste lahko izboljšali. In ne pozabite, da dobro fotografijo naredi svetloba.

 

Z g. Jeseničnikom sem se pogovarjala Marta Merkač, članica U3ŽO.

 

Oglejte si tudi