Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
1°C
NED.
12°C
-0°C
Oceni objavo

Razstava fotografij udeležencev programa U3ŽO MOCIS Slovenj Gradec

Tečaji, organizirani preko U3ŽO, se iztekajo, prihaja čas počitnic, kar je v šolstvu običajna in ustaljena praksa. Tudi udeleženci programa Čarobnost fotografije smo s tečajem končali in ob koncu pripravili zanimivo razstavo fotografij ter jo na ogled postavili v Knjižnico Ksaverja Meška Slovenj Gradec do 30. 6. 2016.
Namen tečaja seveda ni bil učiti se, kako pritisniti na sprožilec in upoštevati nekaj standardnih nastavitev, ampak dodati fotografiji nekaj umetniškega pridiha. To nam je povsem uspelo pod vodstvom odličnega mentorja Toma Jeseničnika, ki to obvlada, kot bi mu bilo prirojeno. Imamo izredno srečo, da imamo mentorja, strokovnjaka takšnega formata. Ni skrivnost, da institucije, ki delajo zahtevne projekte, iščejo za sodelovanje prav njega, kar samo potrjuje njegove visoke strokovne reference. Tudi kot človek je izjemen. Njegov človeški in prijateljski pristop vzbuja močno zaupanje in uspeh je skoraj zagotovljen.

Večina nas se je s fotografijo srečala že davno nazaj;  sam se spominjam Altix-a in črnobelih filmov Orwo iz časov srednje šole. Pa je bilo potrebno kar dobro premisliti, kolikokrat bomo pritisnili na sprožilec, saj so bile možnosti omejene in film je bil hitro poln. Z izjemnim razvojem tehnologije so se stvari v zadnjem času bistveno spremenile. Praktično je možno narediti na tisoče posnetkov in šele nato izbrati ustrezne. Še iz tako majhnega žepa je danes mogoče potegniti napravo, ki tudi fotografira in nam je na voljo v vsakem trenutku. Izkoristimo to tehnično pridobitev, fotografirajmo tudi podrobnosti, ki so na prvi pogled manj pomembne, imajo pa morda dodano umetniško in sporočilno vrednost in ne nazadnje, običajno se ne bodo nikoli ponovile. 

Ste v dvomih, kako poiskati pravi motiv, kako doseči nekaj več od dokumentarne fotografije, da bo le-ta vsebovala tudi pomembno sporočilo? Vas zanima, kako določen objekt ali subjekt dodatno poudariti, druge pa zamegliti? Poznate osnovno pravilo fotografije, to je pravilo zlatega reza? Poslužujete se osnovnih funkcij svojega fotoaparata, nudi pa vam mnogo več, vendar tega ne uporabljate. Vse to boste izvedeli že to jesen, v novem šolskem letu.

Pridružite se nam.

 

Zapisal: Bogomir Turičnik

Oglejte si tudi