Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
15°C
1°C
Oceni objavo

Mednarodni projekt Erasmus

                             

Zavod Feniks je v sodelovanju z Mladinskim hotelom Punkl organiziral na Ravnah na Koroškem mednarodni projekt Rural mapping, ki je bil osredotočen na problematiko nezaposlenosti mladih v ruralnem okolju. V MH Punkl je bivalo 30 študentov iz različnih držav sveta. Študentje iz Malte, Turčije, Latvije, Hrvaške in Slovenije so v MH Punkl od 1. do 9. oktobra 2014 spoznavali nove kulture, se učili retorike in počeli še veliko zanimivega v številnih delavnicah.

 

Program in delavnice je na tiskovni konferenci, ki so jo organizirali v Kulturnem centru Na Ravnah, predstavila direktorica Zavoda Feniks Valentina Dobršek, ki je med drugim omenila: »Več kot polovica prebivalstva držav članic Evropske unije živi v ruralnem okolju in se spopada z ekonomskimi in socialnimi izzivi današnjega časa, kot je socialna izključenost brezposelnih mladih v tem okolju. Ker primanjkuje iniciative, ki bo pokazala na podjetniške in socialne možnosti, ki jih imajo mladi v ruralnem okolju, smo se v Zavodu Feniks, Malahorna odločili izvesti projekt mobilnosti mladih, v okviru programa Evropskih skupnosti  Erasmus +,  Rural mapping, s katerim se bo izkoristil potencial mladih in jim razširil socialno mrežo ter nenazadnje pripomogel k podjetniškemu napredovanju ruralnega okolja.«

 

V izpeljanem projektu so sodelovali udeleženci iz Slovenije, Malte, Latvije, Hrvaške in Turčije. Cilji projekta so informiranje mladih o (samo)zaposlitvenih in kariernih možnostih, ki jim jih ponuja ruralno okolje, pri čemer so udeleženci spoznali uspešne primere dobrih praks evropskih držav in se soočili s predlogi za ustanovitev nevladnih organizacij v ruralnem okolju ter možnostmi za njihovo delovanje. Samozavestno javno nastopanje in uspešno širjenje socialne mreže ter komunikacijske sposobnosti posameznika so dejavniki, ki vplivajo na (ne)uspešno iskanje zaposlitve tako doma kot v tujini. Zato je bil eden izmed ciljev projekta  osredotočen na širjenje socialne mreže posameznikov, pri čemer so udeleženci uspešno pridobili komunikacijske sposobnosti.

 

Dobrškova je dodala še:«Ker gresta razvoj podjetništva in inovativnost z roko v roki, je naš cilj projekta spodbuditi inovativno razmišljanje pri mladih v ruralnem okolju in s tem spodbuditi razvoj inovativnega podjetniškega okolja. Udeleženci projekta so razširili kompetence uspešne komunikacije, kot je sposobnost samozadostnega javnega nastopanja, izražanje v maternem in tujem (angleškem) jeziku ter retorične sposobnosti. Spoznali so se z različnimi kulturami ter postali funkcionalno pismeni. S pomočjo izvedenega projekta so udeleženci postali usposobljeni timski igralci, ki bodo s pomočjo pridobljenih kompetenc postali konkurenčnejši na trgu mlade delovne sile.«

 

Ta projekt je razvil bolj inovativno razmišljanje mladih in s tem spodbudil nastajanje inovativnega podjetniškega okolja v ruralnem območju, kar bo pripomoglo k reševanju brezposelnosti mladih v ruralnem okolju, saj si bodo udeleženci znali sami poiskati podjetniške možnosti, ki jih ponuja ruralno okolje. Prav tako so se udeleženci informirali o zaposlitvenih in kariernih možnostih v ruralnem okolju, saj so pridobili ustrezno znanje za ustanavljanje nevladnih organizacij v ruralnem okolju in za samozaposlitev. Na tak način bo potencial mladih za podjetniški razvoj ruralnega okolja uspešno izkoriščen.

 

Oglejte si tudi