Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Obisk iz Gane

V torek, 9. 9. 2014 so na Srednji šoli Ravne gostili učitelje iz štirih srednjih šol iz Afrike, države Gane, konkretno iz glavnega mesta Accre,  in učitelje treh srednjih šol iz Slovenije.

Ti so jim vrnili obisk in so preživljali teden v Sloveniji. Pred letom dni so namreč štirje predstavniki slovenskih šol (gostinska šola Maribor, Ekonomska šola Celje, Šola za pošto in telekomunikacije Ljubljana in Srednja šola Ravne), ki so bili izbrani za sodelovanje v projektu z naslovom Sever-Jug, partnerstvo za pravičnejši svet, financiran iz evropskih sredstev, en teden preživeli v Gani. Tam so zastavili  načrt enoletnega sodelovanja, se srečali z njihovimi dijaki, jih poučevali ter hkrati doživeli kar precejšen kulturni šok, saj  je življenje v Gani popolnoma drugačno od tega, ki ga živimo pri nas.

 »Srečali smo učence, ki opravljajo številna dela, da si lahko plačajo šolnino in se izobražujejo, v šolah je neverjetna disciplina, nihče ne šprica, ne smejo kaditi, do starejših so izjemno spoštljivi, učitelji jih smejo kaznovati tudi fizično, vse, kar imajo, je močna volja in želja, da se izobrazijo in se na ta način rešijo revščine. V šoli s 1200 dijaki imajo 15 starih računalnikov, internetni dostop je prava redkost. A kljub vsemu naštetemu, so v Gani tako starejši kot dijaki zadovoljni, srečni, veliko pojejo in plešejo, se smejijo in  iz njih veje neverjetna volja do življenja, ki jo razvajeni in pomehkuženi Evropejci izgubljamo. Oni nimajo ničesar, le golo življenje in veliko upanje. Mi imamo vse, pa v resnici nimamo nič. Projekt, ki je  potekal celo leto in v katerem je skupaj z mano sodelovalo tudi 20 dijakov 4. ce elektrotehnikov Srednje šole Ravne, nas je vse naučil  veliko in za te izkušnje ter spoznanja smo zelo hvaležni,« pove ravnateljica Srednje šole Ravne Ivanka Stopar.

 Z njimi srečal in jih pozdravil tudi župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen.

Oglejte si tudi