Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Proti ukinitvi urgence v Mežiški dolini

V sejni sobi Občine Ravne na Koroškem so na novinarski konferenci predstavili stališča lokalnih skupnosti Mežiške doline in javnih zavodov s področja zdravstva do predloga Pravilnika o službi nujne medicinske pomoči oziroma predloga za ukinitev urgentne medicinske pomoči na Ravnah.

 

Pravilnik o NMP (nujna medicinska pomoč) namreč predvideva ukinitev urgence na Ravnah na Koroškem, kar pomeni občutno poslabšanje trenutnega stanja za vse prebivalce Mežiške doline.

 

Po novem pravilniku je za Koroško Urgentni medicinski center nameščen ob Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, satelitski urgentni center pa v Radljah ob Dravi. Na Ravnah, ki ima po podatkih iz leta 2013 in 2014 največ intervencij - več kot Domžale in približno enako kot Radlje in Slovenj Gradec skupaj, pa bi imeli samo Mobilno enoto NMP, kar pomeni bistveno poslabšanje obstoječih razmer.

 

Župani občin Mežiške doline ter vodstvo Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem in ZRC Koroške močno in izredno ostro nasprotujejo predlogu pravilnika. Po mnenju vseh, ki so poleg vseh štirih županov Mežiške doline, mag. Romane Lesjak iz Črne na Koroškem, Dušana Krebla iz Mežice, dr. Matica Tasiča iz Prevalj in dr. Tomaža Rožena iz ravenske občine ter v. d. direktorja Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem Stanislava Pušnika in direktorja Zdravstveno-reševalnega centra Koroške Smiljana Prassnica sooblikovali novinarsko konferenco, je potrebno obdržati nivo zdravstvene oskrbe, ki je na voljo prebivalcem Mežiške doline, nikakor pa se ne strinjati z zmanjševanjem.

 

V Mežiški dolini zahtevajo vsaj ohranitev zdajšnje ravni nujne medicinske pomoči, kar sta poudarila tudi vodja splošne službe v ZD Ravne Zdenka Koželj Rekanović dr. med., spec. in strokovni vodja Zdravstveno-reševalnega centra Koroške Mladen Savić, dr. med. spec. anestezije in reanimatologije, ki sta med drugim povedala, da naj se na Ravnah na Koroškem ustanovi Satelitski urgentni center, saj imajo pogoje za to vzpostavljene, oziroma naj se vsaj ohrani obstoječe stanje oskrbe, ne pa poslabša.

 

Enakemu mnenju se je pridružil  tudi poslanec v državnem zboru Danilo Anton Ranc, ki je dejal, da pripravljavci zakonov večkrat izkazujejo  nepoznavanje lokalne problematike in specifike. Pripravljavce poziva, da še bolj angažirajo lokalno strokovno javnost in upoštevajo njihove argumente.

 

Vodstvo Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem in ZRC Koroške si skupno s svojimi zaposlenimi in ob podpori občin prizadeva vsaj obdržati nivo zdravstvene oskrbe, ki je na voljo prebivalcem Mežiške doline, nikakor pa se ne strinja z zmanjševanjem. Želja in potreba je, da bi Mežiška dolina dobila vsaj SUC (satelitski urgentni center). S podpisom peticije, ki jo lahko podpišete v občinskih stavbah in na stojnici, ki bo na Ravnah postavljena ta četrtek, 14. maja, na platoju pred trgovino Tuš in v torek, 19. maja, na isti lokaciji, boste izrazili nestrinjanje z aktivnostmi Ministrstva za zdravje RS.

Oglejte si tudi