Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
0°C
NED.
11°C
-1°C
Oceni objavo

Festival slovenskega jazza

Na Ravnah na Koroškem se je v četrtek zvečer, 16. 10. 2014, pričelo tridnevno dogajanje v sklopu 10. Festivala slovenskega jazza.

 

Pet koncertov najboljših domačih džezistov, razstave in kulinarična razvajanja so se zvrstili na lokaciji Kulturnega centra Ravne, kjer je potekala otvoritev festivala prvi dan, naslednja dva dneva pa je ljubitelje jazza gostil KMKC Kompleks.

 

V teh treh dnevih je uspelo kulturnemu društvo Drugi zvoki, katerega glavna organizatorja sta Robi Jamnik in Franc Kokal, na 10. Festivalu slovenskega jazza na enem mestu v nekaj dneh predstaviti slovensko jazzovsko ustvarjalnost preteklega leta, ne glede na zvrst jazza, ki ga preigravajo izvajalci. Naj bo to ragtime ali pa najbolj avantgardni jazz - vsi imajo možnost nastopiti na festivalu. Bistveno je, da so številni poslušalci slišali novo glasbo, zaigrano iskreno, z energijo, z glasbeniki, ki znajo komunicirati med sabo, ki znajo vzpostaviti pristen stik z občinstvom in ki so s ploščo, posneto v preteklem letu, pokazali odločenost narediti korak naprej in na tak način izstopiti iz povprečja.

»Festival slovenskega jazza naj ne deli glasbenikov na bolj ali manj prave jazziste - nasprotno! Naj združuje vse srčne glasbenike, ki le redko dobijo toliko pozornosti, kot si je zaslužijo. Naj bo v ospredju iskreno veselje do igranja, druženje s somišljeniki, pa čeprav s takimi, ki imajo na jazz drugačen pogled, naj bo v ospredju pristen stik s publiko, ki z veseljem sprejema in podpira slovenske jazzovske izvajalce, naj torej festival združuje, ne pa deli,« povesta organizatorja in 'fotra' jazza na Ravnah Robi in Franc ter nadaljujeta: »Na prvem jugoslovanskem festivalu jazza leta 1960 je na Bledu nastopilo kar 35 zasedb. Zavidanja vredni številki se bomo le težko približali, bomo pa organizatorji naredili vse, da festival ohranimo in da ga naredimo zanimivega tako za izvajalce, kot za občinstvo ter tudi za sponzorje. Upamo, da nas bodo v prizadevanjih za lepši jutri slovenskega jazza najprej podprli glasbeniki sami, da bodo vzeli festival za svojega in ga pomagali ponovno postaviti na noge ter mu dati veljavo, ki si jo zasluži.«

Tretji oktobrski konec tedna na Ravnah na Koroškem je torej minil v znamenju jazza. Kot vedno je bilo  poskrbljeno za odlično družbo, čudovito in nepozabno vzdušje na, za in pred odrom, za številno in odlično publiko, prav tako pa ni manjkala niti tradicionalna koroška gostoljubnost. 

Vse skupaj se je pričelo z jazzovskim večerom  v Kulturnem centru Ravne, kjer so se zvrstili trije otvoritveni dogodki in sicer z Ladom Jakšo in njegovim saksofonom, dobro uro zatem je sledila predstavitev Jazzopisa s koncertom udeležencev šole Jazz Ravne pod vodstvom mentorja Sama Kolarja, večer pa se je zaključil z Juretom Puklom in Big bandom RTV Slovenija z dirigentom Igorjem Lundrom in gostom Clarenceom Pennom na bobnih.

 

Petkovo večerno dogajanje se je pričelo v Kompleksu, kjer se je odprla fotografska razstava Jožeta Požrla poimenovana S canonom nad jazzerje. Sledil je koncert Resnik tria Watch for Dogs s Cenetom Resnikom (tenor saksofon), Giovannijem Maierjem (kontrabas) in Zlatkom Kaučičem (bobni). Kot zadnji so v petek zvečer odru jazirali Igor Matković Sonic Motion - Igor Matković (trobenta), Marko Črnčec (klavir), Robert Jukič (bas) in Vladimir Kostadinović (bobni).

 

Sobota, zadnji festivalski dan, pa je bil v znamenju New Times Big banda pod vodstvom Izidorja Leitingerja z gosti (Borut Bučar (klarinet), Andrej Koren (trobenta), Jani Šuligoj (pozavna), Nina Strnad (vokal), Kristina Oberžan (vokal) in Eva Hren (vokal)).

Oglejte si tudi