Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
15°C
1°C
Oceni objavo

Festival Povodnega moža

Povodni mož. Tisti, o katerem govori legenda. Tisti, ki je nekoč živel na vrhu mogočne Uršlje gore, a se je tam v samoti zelo dolgočasil in se je preseli na Pohorje. Po  dolgih letih se je vrnil domov pod Uršljo goro, natančneje na Naravske ledine. Zdaj se že tri leta zapored vrača v dolino, da obišče otroke in ostale obiskovalce Festivala Povodnega moža.

 

V soboto, 7. junija 2014, je potekal tradicionalni otroški festival, ki ima ambicijo iz lokalnega dogodka prerasti v širše prepoznaven festival z maskoto - Povodnim možem z Uršlje gore. Letos je prvič potekal na Ivarčkem jezeru. V osrčju objema naše Gore, kjer je in še živi Povodni mož.

 

Popoldansko pestro dogajanje je potekalo okoli jezera, ki je po legendi nastalo iz kaplje, ki je tam padla na tla Povodnemu možu, ko je ob selitvi z Uršlje gore z 'lojtrskim' vozov prevažal vodo na sosednje bregove.

 

Festival je bil obogaten z številnimi delavnicami ter s pestrim glasbenim in animacijskim programom. Okoli dva tisoč obiskovalcev se je zbralo na zabavi, ki sta jo popestrila Adi Smolar s svojimi vedno poučnimi in zabavnimi skladbami, ter glasbena skupina »Masakr« band s hiti En majhen škrat, Palačinke, Huda mravljica in številnimi drugimi, ki še posebej navdušujejo najmlajše. Prisluhnili smo še mladim jazzistom, harmonikarskemu orkesteru Rošer, Glasbenemu direndaju ter mladi pevki Gaji Mlakar.

 

Ustvarjali smo v frizerski delavnici, delavnici poslikave obrazov in majic, izdelali čudovite šopke, preizkušali svoje znanje v centru eksperimentov, spoznavali Evropsko unijo in listali po knjigah iz Bukvarne Ajta. Seznanili smo se tudi z delom policije in gasilcev, ki so mladim obiskovalcem predstavili svojo opremo in vozila. Gasilci so jih na gasilski lestvi dvignili trideset metrov visoko, da so si lahko ogledali jezero in okolico iz višine. Za otroke je bila zanimiva tudi predstavitev AMZS in Lego Booma SŠ Ravne, spoznali so dejavnosti tabornikov, uživali pri igranju košarke, se preizkusili v gimnastiki, skakanju v 'žakljih', vlečenju vrvi in številnih drugih športnih aktivnostih. Nastopili so tudi kot manekeni in manekenke.

 

K čudovitemu doživetju pravljičnega utripa na Ivarčkem jezeru je pripomogla predvsem gradnja Pravljične dežele, kjer so se gradila domovanja junakov iz pravljic, risank in pripovedk. Pri izdelavi Pravljične dežele so sodelovali tako posamezniki, kot tudi razredi, družine in društva.

 

Festival je privabil preko 2000 obiskovalcev, na njem pa so sodelovale šole, vrtci, podjetja in druge organizacij ter prostovoljci. Z organizacijo festivala Povodnega moža želimo promovirati naš kraj in celotno regijo. Maskota povodnega moža z Uršlje gore se je že dodobra usidrala v misli mnogih otrok, njihovih staršev in prijateljev. Prav tako pa je festival postal prepoznavna tradicionalna prireditev za otroke in mladostnike, ki vsako leto raste, se razvija in je tudi medijsko vedno bolj podprta.

 

Prireditev je podprla Občina Ravne na Koroškem, častni pokrovitelj festivala je bil župan dr. Tomaž Rožen, ki je obiskovalce tudi pozdravil in nagovoril.

 

Hvala vsem, ki ste nam pomagali in soustvarjali čudovit, igriv in brezskrben dan. Zahvala gre prostovoljcem, Planinskemu društvu Ravne na Koroškem, Zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinsko dejavnost, JKP Log d.o.o., PGD Kotlje, PGD Ravne, Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika, osnovnim šolam, SŠ Ravne, Vrtcu Ravne in donatorjem: Medikem d.o.o.; Grammer Automotive Slovenija d.o.o., Inter diskont d.o.o., Zavarovalnica Maribor d.d., Zip center d.o.o., Amon trade d.o.o., Mladinska knjiga d.o.o., Orbico d.o.o., Ramšak d.o.o., Vilina, zabava za otroke; Avtoservis Reflex; TSU d.o.o. Salon pohištva Montles; Buus frizerski salon; MK Pankrti; Avto Gala d. o.o.; Delavska hranilnica, Foto studio Aleksander Ocepek; Frizerstvo Petra P.

 

Iskrena hvala tudi vsem ostalim, ki ste nam kakorkoli pomagali sooblikovati III. Festival Povodnega moža. Naslednjič se srečamo v letu 2015, ko bomo spet ustvarjali, plesali, peli, gradili, priklicali Povodnega moža z Uršlje gore in preživeli lep, razigran in sproščen dan v zavetju naše prečudovite koroške narave.

Oglejte si tudi