Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
13°C
1°C
Oceni objavo

V. konferenca koroških NVO in druge prireditve v Tednu zdravja na Ravnah

Ob Tednu zdravja, ki bo potekal od 4. do 10. maja 2015 v Občini Ravne na Koroškem in njeni okolici, so se pričele prve aktivnosti. Koronarni klub Mežiške doline je skupaj s Koroškim regionalnim stičiščem nevladnih organizacij (KOROCIV) organizirali okroglo mizo o srčnem infarktu, srčnem zastoju, možganski kapi ter nekaterih dejavnikih tveganja.

 

Teden zdravja se je pričel v prostorih Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem. Številne aktivnosti so se pričele s predstavitvijo Društva diabetikov in merjenjem sladkorja, degustacijo zdrave prehrane in napitkov, informiranjem o zdravilnih rastlinah in zeliščih ter predstavitvijo literature na področju zdravja. Predstavilo se je Društvo diabetikov Mežiške doline in opravilo meritve sladkorja v krvi. Potekala je tudi delavnica s pogostitvijo zdrave prehrane „Kako preprečiti srčno-žilne bolezni z rastlinsko prehrano“, ki jo je pripravil KID Radovednež. Bukvarna Ravne se je  predstavila z literaturo o zdravju. Knjige o zdravju in tudi drugo literaturo so lahko obiskovalci v zameno za simbolično donacijo vzeli tudi domov. Povojček Poljana, skupina za zdravilne rastline, naravo in kakovost življenja, pa je predstavila svojo dejavnost in mimoidoče seznanjala o zdravilnih rastlinah, zeliščih in njihovimi zdravilnimi učinki.

Dogajanje se je nadaljevalo z okroglo mizo o infarktu, srčnem zastoju in možganski kapi ter nekaterih dejavnikih tveganja, kjer smo prisluhnili  prim. Cirili Slemenik Pušnik, dr. med., spec. inter. ter Mariji Breznikar
dipl. psiholog.

 

Zbrani so prisluhnili še županu Občine Ravne na Koroškem dr. Tomažu Roženu, ki je poudaril pomen vloge NVO v občini in širše ter zaželel uspešno izvedbo vseh aktivnosti v Tednu zdravja.

 

Številne aktivnosti bodo na različnih lokacijah potekale še ves teden. V Kotljah bo predavanje o možganski kapi in projektu ''Telekap'', v Grajskem parku bodo testirali hitro hojo in poučili o pomenu gibanja za zdravje, na Mestni tržnici bo sejem zdrave lokalne hrane, v Mercator centru bodo potekale meritve holesterola in krvnega tlaka s svetovanjem zdravnika o srčnem popuščanju, Strojna pa bo gostila predavanje zdravnika o dejavnikih tveganja in prepoznavi bolezni in pogovor s krajani.

 

Potek aktivnosti v Tednu zdravja si lahko ogledate tudi na http://www.srce-si.si/.

Oglejte si tudi