Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
0°C
SOB.
17°C
1°C
Oceni objavo

Urejanje struge reke Meže za večjo poplavno varnost

Protipoplavni ukrepi na reki Meži so del enega največjih okoljskih projektov trenutno v Sloveniji, projekta »Zagotovitev poplavne varnosti v porečju Drave – I. faza«. Urejanje struge reke Meže, ki se izvaja na odsekih Prevalje, Dobja vas in Ravne, se bliža koncu. Izvedeni ukrepi bodo zagotovili boljšo poplavno varnost urbaniziranih območij v občinah Prevalje in Ravne.
 

Poplavna varnost ob reki Meži je najbolj izpostavljena v občinah Ravne in Prevalje, kjer je dolina najbolj gosto pozidana. Zaradi pomanjkanja primernega prostora so se v preteklosti poselitev, industrija in infrastruktura na določenih odsekih povsem približali reki. Stanje protipoplavne varnosti je po odsekih zelo različno, najbolj pereče pa je, da ni zadostne varnosti na območjih z gosto pozidavo in skoncentrirano industrijo.

 

Prva faza urejanja poplavne varnosti porečja Drave

Kohezijski projekt »Zagotovitev poplavne problematike v porečju Drave - I. faza« se je začel izvajati poleti 2013, dela pa bodo predvidoma zaključena do konca avgusta 2015. V prvi fazi projekta bodo izvedeni ukrepi na spodnji Dravi, na reki Pesnici ter na območju Meže in Mislinje, kamor sodijo tudi ukrepi na Ravnah na Koroškem.

 

Po ocenah investitorja, Ministrstva RS za okolje in prostor, se bodo z uresničitvijo vseh ukrepov prve faze projekta poplavne površine ob Dravi in njenih pritokih zmanjšale za 2.300 ha, koristi od ukrepov pa bo imelo več kot 20.000 prebivalcev. Vrednost projekta je ocenjena na 38,4 milijona evrov, 85 odstotkov upravičenih stroškov pa bo iz Kohezijskega sklada prispevala Evropska unija.

 

 

Ureditev struge reke Meže prinaša večjo poplavno varnost urbaniziranim območjem na Prevaljah in Ravnah.

 

 

Protipoplavni ukrepi na reki Meži

V sklopu protipoplavnih ukrepov na reki Meži so na Prevaljah razširili strugo in povečali prevodnost z izgradnjo visokovodnih nasipov in zidov ter uredili izlivni odsek Leškega potoka. V Dobji vasi ukrepi obsegajo širitev in poglobitev struge ter gradnjo visokovodnih nasipov in zidov. Na Ravnah pa pod mostom na cesti Ravne-Prevalje čistijo strugo, obnavljajo in dograjujejo obrežne zidove ter urejajo protierozijsko zavarovanje brežin.

 

Večja poplavna varnost za urbanizirana območja

Načrtovani vodnogospodarski ukrepi na Meži zagotavljajo poplavno varnost pred stoletnimi vodami za večino obstoječih stanovanjskih in industrijskih območij. Posamezne stavbe, ki še ostajajo v poplavnem območju, bodo varovane z lokalnimi ureditvami ali individualnimi protipoplavnimi ureditvami.

 

Projektno in tehnično dokumentacijo je izdelal Vodnogospodarski biro Maribor. Gradbena dela izvaja podjetje Drava VGP Ptuj. Za inženiring in nadzor del je bilo izbrano podjetje Projekt iz Nove Gorice, v sodelovanju s partnerjem DRI, upravljanje investicij.

 

Projekt »Zagotovitev poplavne varnosti v porečju Drave – I. faza« se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007–2013, razvojne prioritete: Varstvo okolja – področje voda, prednostne usmeritve: Zmanjšanje škodljivega delovanja voda.

Oglejte si tudi