Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Tradicionalni božično-novoletni koncert Pihalnega orkestra železarjev Ravne

Pihalni orkester železarjev Ravne je orkester, ki se lahko pohvali, da že dolga leta zapovrstjo očara tako množico Ravenčanov, Koroščev kot tudi drugih ljudi, ki prihajajo v športno dvorano pri OŠ Prežihovega Voranca na tradicionalni koncert.

 

Orkester se lahko pohvali še z zelo bogato preteklostjo, kot tudi s sedanjimi dosežki na področju glasbenih tekmovanj tako na domačih kot na tujih tleh. Pohvali pa se lahko tudi s tradicionalnim večernim koncertom, ki ga na božični dan v športni dvorani OŠ Prežihovega Voranca prireja že vrsto let zapored. Z njim v svet glasbe popelje ogromno množico zvestih poslušalcev ter razveseljuje in očara sleherno leto zapored, tako s svojim igranjem, kot s posebnimi gosti, ki jih povabi, da popestrijo božični večer.

 

»V skoraj enaki sestavi kot lani, smo zbrani spet tukaj, le nekaj manjših sprememb je, da imamo novega dirigenta, pa nekaj novih mladih glasbenikov v skupini, …« so bile uvodne besede moderatorke tradicionalnega božično-novoletnega koncerta Špele Šavc.

 

Kot prvo smo prisluhnili skladbi ameriškega skladatelja Alfreda Reeda, uverturi za veter The Hounds of Spring pod taktirko dirigenta Pihalnega orkestra železarjev Ravne Gregorja Kovačiča. Sledil je Beethoven in številne druge skladbe, nekako z prizvokov novega, mladostnega in modernega ritma.  

 

Posebna gostja letošnjega tradicionalnega koncerta na božični večer, je bila Eva Hren, slovenska kitaristka in pevka zabavne glasbe. Končala je Srednjo glasbeno šolo, nadaljevala študij kitare na Akademiji za glasbo v Ljubljani in se izpopolnjevala v tujini pri priznanih kitaristih, kot so: David Russell, Zoran Dukić, Roberto Aussel, duo Assad, Alvaro Pierri itd. Ob tem  se je 8 let učila klavirja pri prof. Igorju Bravničarju in 6 let solopetja pri Nadici Grozdanovi. Pri osemnajstih je postala pevka jazzovskega banda Jazzva in zasedbe Troublemakers, ki je izvajala predvsem funk (najbolj znana skladba iz tega obdobja je La bella Vida). Kasneje je pričela izvajati tudi avtorsko glasbo s prevladujočim zvokom akustičnih kitar in vokala. Odlična pevka tudi uspešno koncertira in predaja svoje znanje in ljubezen do glasbe mladim nadobudnim glasbenikom, učencem kitare na Glasbeni šoli v Logatcu in na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani.

 

Program je bil raznolik in pester, prepletal je odlične ritme Pihalnega orkestra železarjev Ravne ter čudovit vokal Eve Hren.  Božični večer je minil  ob dobri družbi, ritmih tanga in obljubi na ponovno snidenje čez leto dni. Ob zaključku smo slišali še Sveto noč, ki so jo pomagali zapeti tudi obiskovalci v dvorani in kot se spodobi že nekaj let do sedaj, še tradicionalno slovensko koračnico Zlatorog.

 

S Schubertovo Ave Maria  so se spomnil tudi Ivana Gradiška, ki je bil eden od ravnateljev Glasbene šole Ravne in je med drugim tudi triindvajset let vodil in dirigiral Pihalnemu orkestru ravenskih železarjev.

 

Občinstvo in nastopajoče na božično-novoletnem koncertu je pozdravil župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, ki je vsem številnim zbranim na koncertu zaželel miren in srečen božič ter lepo praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti.

 

Večer je skozi besedo prepletala Špela Šavc.

 

Organizatorji prečudovitega glasbenega večera so bili Glasbena šola Ravne na Koroškem, Pihalni orkester železarjev Ravne in Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti.

 

 

Oglejte si tudi