Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
1°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Tradicionalna sankaška tekma na Strojni

Vas Strojna, ki slovi po svoji bogati arhitekturni dediščini, ima okoli 250 prebivalcev in leži na dobrih 1000 metrih nadmorske višine v občini Ravne na Koroškem. V tej idilični vasici je okoli 30 kmetij in hiš, utrip vasi pa obiskovalec začuti takoj, ko pride do cerkve sv. Urha, kjer je bil tudi letos start tradicionalnih sankaških tekem.

Začetki sankaških tekmovanj na Strojni segajo v leto 1970. Od takrat jih vaščani redno prirejajo in prav vsi so aktivno vključeni v organizacijo. Edina ovira, da tekme kakšno leto ni bilo, je bilo pomanjkanje snega. 800 metrov dolga proga se prične na travniku in vodi skozi gozd po ozki poti. Steza je precej zahtevna in izredno zanimiva za gledalce. Kar veliko grbin in ostrih ovinkov je na poti do cilja, zato videli smo kar nekaj izjemnih akrobatskih voženj. Nekateri tekmovalci so progo preizkusili že pred tekmovanjem, drugi so se na pot po rahlo zaledeneli progi podali prvič.

 

Povprečje prijavljenih tekmovalcev v prejšnjih letih se je gibalo med 70 in 90 sankačev in tudi letos je v različnih starostnih skupinah tekmovalo 62 tekmovalcev. Organizatorji so z udeležbo, ki je zahtevala veliko priprav in organizacije, zadovoljni, saj so s skupnimi močmi odlično progo pripravljali ves teden. Pomagali so skoraj vsi, od najmlajšega do najstarejšega, saj po toliko letih priprav zdaj že vsak na vasi točno ve, kaj je njegova naloga.

Spust po atraktivni progi z ravninami, ostrimi zavoji in nadvse hitrimi odseki je privabil nasmešek na obraz in prebudil razigranega otroka v vsakem tekmovalcu, ki je prišel na cilj. Rdečih lic in s tekmovalnostjo na višku je vsakogar zanimalo, kakšen čas je kdo dosegel. Borili so se za zmago, saj so prvi trije v posamezni kategoriji prejeli priznanje in pokal. Najboljša pa je bila nagrada za zadnje mesto, »konc« (par) domačih suhih klobas.

Za zanimiv sankaški dan je kot najstarejši tekmovalec na sankaški tekmi poskrbel tudi 80-letni Rudi Juteršek, ali kar dedi, kot ga kličejo domačini.

 

Na tekmi je odlično poskrbljeno tudi za prevoz, saj tekmovalce nazaj na start vozijo kar s traktorjem. Na prikolici imajo urejena sedišča in vse, ki pogumno in uspešno pripeljejo na cilj, odpeljejo nazaj na vrh, da jim ni potrebno pešačiti. Poskrbljeno je tudi za stojnico, kjer se okrepčajo s pijačo.

 

Razglasitev rezultatov je potekala v obnovljenem večnamenskem objektu v centru vasi. Za odlično razpoloženje je poskrbelo pet domačih glasbenikov, vsi udeleženci tekmovanja pa so se okrepčali tudi z odlično domačo koroško malico.

Oglejte si tudi