Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Tiskovna konferenca Mladinske iniciative za 3. razvojno os

V petek, 29. januarja 2016 je v prostorih Koroškega medgeneracijskega centra na Ravnah na Koroškem potekala tiskovna konferenca Mladinske iniciative za 3. razvojno os. Namen konference je bil predstaviti novi spot Mladinske iniciative, dosedanje delo, načrte za prihodnost ter ažurirana stališča Mladinske iniciative za 3. razvojno os.

 

Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je bila s sklepom Upravnega odbora Mladinskega sveta Ravne na Koroškem ustanovljena 15. julija 2014. Iniciativo operativno vodi Mladinski svet Ravne na Koroškem, za podpornike iniciative pa se štejejo vse osebe, ki so podpisale Peticijo podpore gradnje hitre ceste na Koroško, ki je do jeseni 2014 zbrala več kot 7000 podpornikov.

 

Peticija skupaj s podpisi in zahtevami za realizacijo projekta 3. razvojne osi na Koroško je bila marca 2015, ob obisku Vlade Republike Slovenije na Koroškem, predana podpredsedniku Vlade RS Borisu Koprivnikarju in ministru za infrastrukturo dr. Petru Gašperšiču. Ob takratnem obisku na Koroškem je Vlada RS na Prevaljah javno izjavila in obljubila, da bo postorila vse, da se bo leta 2019 zasadila prva lopata na trasi koroške hitre ceste ter da se bomo Korošci po severnem kraku 3. razvojne osi lahko peljali leta 2024.

 

Zato v skladu z obljubo Vlade RS pričakujemo, da bo v prvi polovici leta 2016 sprejet manjkajoči državni prostorski načrt (DPN) na trasi Velenje – avtocesta A1 (namreč med Slovenj Gradcem in Velenjem je DPN že bil sprejet). Nadalje pričakujemo, da bo država (v njenem imenu družbe DARS) aktivno pristopila k nakupu potrebnih zemljišč za traso koroške hitre ceste ter pripravila vso potrebno dokumentacijo, da se bo leta 2019 hkrati tako iz koroške kot iz štajerske smeri pričel graditi severni krak 3. razvojne osi preko Velenja na Koroško. Hkrati pričakujemo nadaljnje aktivnosti na trasi hitre ceste med Slovenj Gradcem in Holmecem.

 

Vlada RS bo dokler se drži terminskega plana realizacije hitre ceste na Koroško imela vso zaupanje in podporo Mladinske iniciative za 3. razvojno os. V kolikor Vlada RS v prvi polovici leta 2016 ne bo sprejela manjkajočega DPN na relaciji Velenje – avtocesta A1, bomo v Mladinski iniciativi za 3. razvojno os to razumeli kot prelomljeno obljubo Vlade RS, podano na Koroškem, in pričakujemo najmanj odstop ministra za infrastrukturo dr. Petra Gašperšiča, zaradi neresnega in za lase privlečenega pristopa Vlade oz. ministrstva za infrastrukturo k gradnji hitre ceste na Koroško.

 

 

 

S spoštovanjem,

Vodja Mladinske iniciative za 3. razvojno os

Aljaž Verhovnik, l. r.

 

Oglejte si tudi