Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
15°C
1°C
Oceni objavo

STALIŠČA MLADINSKE INICIATIVE ZA 3. RAZVOJNO OS NA POSVETU »3. RAZVOJNA OS – KAKO NADOKNADITI IZGUBLJENI ČAS MED 2010 IN 2015?«

Mladinsko iniciativo za 3. razvojno os je 15. julija 2014 ustanovil Upravni odbor Mladinskega sveta Ravne na Koroškem. Ideja se je porodila v času pisanja Strategije za mlade v občini Ravne na Koroškem 2014-2020, ko smo avtorji naleteli na problem slabih dostopnih pogojev za mobilnost Korošcev do centra države. Tako smo ocenili, da bi izgradnja 3. razvojne osi za Koroško pomenila ogromen korak naprej k preprečevanju bega možganov iz naše regije ter omogočila večjo rast koroškega gospodarstva.

Ker je Koroška regija z najdaljšo oddaljenostjo od avtocestnega križa v Republiki Sloveniji, bi izgradnja hitre ceste na Koroško v prvi meri mladim povrnila optimizem in zaupanje v državo, hkrati pa omogočila decentralizirani razvoj Slovenije.

Člani Mladinske iniciative smo si kot glavni cilj zadali izgradnjo 3. razvojne osi, pod čemer Korošci razumemo izgradnjo nove hitre ceste od avtoceste A1 preko Šaleške, Mislinjske in vse do Mežiške doline, kjer se tudi nahaja gospodarsko središče regije. Ker živimo v združeni Evropi, je v duhu vsesplošne globalizacije in potreb po medsebojnem povezovanju, nujna povezava 3. razvojne osi na severu z Republiko Avstrijo in na jugu z Republiko Hrvaško.

S prizadevanji za t. i. »Koroško hitro cesto«, pa želimo pristojne opozoriti tudi na nevzdržno stanje trenutnih državnih cest na Koroškem, ki onemogočajo normalen transport osebnim, kaj šele tovornim vozilom. Sedanje cestne povezave so zastarele, na določenih odsekih močno uničene, hkrati pa se žal prepogosto zastavlja tudi vprašanje varnosti v cestnem prometu. Država z redkimi vložki zgolj gasi požare in ne poskrbi niti za postopno modernizacijo odsekov, za katere se komaj kdaj najde kakšen prepotreben vložek.

Projekt 3. razvojne osi za Koroško ne predstavlja zgolj nove in sodobne cestne povezave s centrom države, temveč bi spodbudil nadaljnjo rast slovenskega gospodarstva, omogočil dnevne migracije na delo predvsem mladim kadrom in jim hkrati omogočil obstanek v domačem kraju. Predvsem pa bi z rastjo koroškega gospodarstva zajezili socialno krizo katera zadnja leta pesti vse Slovence, še posebej pa nas Korošce.

Na podlagi teh dejstev prebivalci Koroške na pobudo Mladinskega sveta Ravne na Koroškem, v okviru »Mladinske iniciative za 3. razvojno os« zahtevamo:

1. Natančen in realen terminski plan izvedbe severnega dela 3. razvojne osi:
a) s pričetkom priprave na gradnjo (dokumentacija, odkupi zemljišč) takoj (2015) in pričetkom gradnje pred letom 2017 za odsek z že sprejetim DPN (Velenje jug - Slovenj Gradec jug);
b) potrditvijo izbora variante, pričetkom odkupa zemljišč in izdelave potrebne dokumentacije za odsek Velenje jug - A1 pred koncem leta 2016 in začetkom gradnje najpozneje v letu 2018 in
c) upoštevanje novih predlogov Odbora za izgradnjo 3. razvojne osi pri Svetu koroške regije glede odseka Slovenj Gradec – Dravograd - Holmec in začetek priprav na gradnjo najpozneje do leta 2017.

2. Takojšnji pričetek izvajanja potrebnih aktivnosti za realizacijo in dokončanje projekta 3. razvojne osi na odseku:
a) Velenje – A1,

b) Velenje - Slovenj Gradec in

c) Slovenj Gradec – Dravograd - Ravne na Koroškem - Holmec;

3. Umestitev novega cestnega koridorja hitre ceste v prostor na odseku Slovenj Gradec – Dravograd – Holmec.

4. Naj se zaradi dolgotrajne izvedbe izgradnje 3. razvojne osi nemudoma prične obnova in modernizacija dotrajanih državnih cest na Koroškem;

5. Jasno izražen točen datum začetka in zaključka projektantskih ter gradbenih del na 3. razvojni osi;

6. Da se o vsakem koraku na projektu 3. razvojne osi nemudoma in na primeren način vsakič znova obvešča javnost;
Koroška regija je zaradi svoje lege ena izmed najbolj odmaknjenih regij v državi, zato za razvoj nujno potrebuje novo in hitrejšo cestno povezavo, do njene izgradnje pa obnovljeno dosedanjo cestno infrastrukturo. Prebivalci Koroške prispevajo delež za vzdrževanje in popravilo ter izgradnjo cestne infrastrukture v enaki meri kot vsi ostali prebivalci države, zato menimo, da smo upravičeni do kvalitetne cestne infrastrukture, ki bi v prvi vrsti pripomogla k izboljšanju gospodarskega razvoja, posledično pa tudi k izboljšani kvaliteti življenja za vse generacije Korošcev.

Člani Mladinske iniciative za 3. razvojno os in podpisniki peticije za izgradnjo 3. razvojne osi, ki je zbrala več kot 7000 podpisov, od državnih organov pričakujemo realizacijo obljube predsednika Vlade RS dr. Mira Cerarja ob obisku na Koroškem (pomladi 2015), da bo leta 2019 zasajena prva lopata na severnem odseku 3. razvojne osi. Čas neusmiljeno teče, rezultati in obljube pa se bodo kaj kmalu pokazali v naravi…

Prevalje, 15. 10. 2015

Oglejte si tudi