Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Spoštovani g. predsednik vlade dr. Miro Cerar

KABINET PREDSEDNIKA VLADE

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

 

                                                                                                                                         Ravne na Koroškem, 18.1.2017

Spoštovani g. predsednik vlade dr. Miro Cerar

Koroške Območne obrtno-podjetniške zbornice in sicer OOZ Ravne na Koroškem, OOZ Slovenj Gradec, OOZ Dravograd in OOZ Radlje ob Dravi ter OOZ Velenje, ki ležimo ob načrtovani 3. razvojni osi, pozivamo vlado Republike Slovenije, da se gradnja hitre ceste na Koroško prične graditi v letu 2018, kot je Vlada ob obisku Koroške marca 2015 tudi obljubila.  Glede na dejstvo, da je trasa hitre ceste od Velenja do Slovenj Gradca že umeščena v prostor,  naj se ne glede na zaplete v spodnjem delu trase, nemudoma pričnejo nakupi zemljišč in izvedba projektiranja na relaciji od Velenja proti Koroški. Prav tako pričakujemo graditev 4-pasovnice na Koroško, sploh glede na dejstvo, da gradnja 2-pasovnice stane kar 75% ocenjene vrednosti 4-pasovnice, učinki na pretočnost prometa na 4-pasovnici glede na gostoto prometa, obremenjenega predvsem s tovornim prometom, pa so bistveno večji.

Od Vlade upravičeno pričakujemo, da tudi v naši regiji poskrbi za sodobno cestno infrastrukturo, ki bo zagotavljala varnost v prometu in gospodarski, družbeni ter socialni razvoj regije.   Območne obrtno-podjetniške zbornice opozarjamo na  nujnost izgradnje hitre ceste na Koroško in s tem vpliv na gospodarski razvoj regije.

Gospodarstvo v Koroški regiji je v letu 2015 ustvarilo 1.889.626 tisoč evrov prihodkov, 66.223 tisoč evrov neto čistega dobička in 15.665 tisoč evrov neto podjetnikovega dohodka ter imelo 15.588 zaposlenih. Največ neto čistega dobička so ugotovile družbe s področja predelovalnih dejavnosti 44.102 tisoč evrov, s področja trgovine, vzdrževanja in popravil motornih vozil  6.318 tisoč evrov, s področja strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti 5.952 tisoč evrov, s področja prometa in skladiščenja 2.852 tisoč evrov in s področja oskrbe z električno energijo, plinom in paro 2.754 tisoč evrov. V letu 2015 se je obseg industrijske proizvodnje v primerjavi z letom 2014 povečal za 4,5%, izvoz je znašal 23.942.275 tisoč evrov, uvoz pa 23.191.591 tisoč evrov. Izvoz je v primerjavi z letom večji za 4,4%, uvoz pa za 2,7%. Pokritost uvoza z izvozom se je izboljšala, v letu 2015 je bila 103,2%, v letu 2014 pa 101,7%.

Iz zgoraj navedenih podatkov je razvidno, da se koroško gospodarstvo krepi, na še boljše gospodarske rezultate pa ima vsekakor vpliv tudi dobra prometna infrastruktura. Zdaj imajo naši koroški obrtniki in podjetniki boljšo prometno povezavo v sosednjo Avstrijo kot pa v osrednjo Slovenijo. Do avtoceste v Avstriji jih namreč loči le 20 minut vožnje, medtem ko do slovenske avtoceste potrebujejo najmanj 1,5 ure. To se odraža tudi v tem, da mnogi koroški obrtniki posle iščejo v sosednji Avstriji. Zaradi zaostrovanja poslovanja slovenskih podjetij v Avstriji pa vse več koroških obrtnikov razmišlja, da bo svojo dejavnost preneslo v Avstrijo!

Zato od Vlade RS:

-          pričakujemo, da se hitra cesta na Koroško prične graditi v letu 2018 in ne odstopamo od začetka izgradnje hitre ceste na odseku Velenje – Slovenj Gradec v letu 2018 in to neodvisno od umestitve ceste v prostor na relaciji avtocesta A1 – Velenje

-          zahtevamo, da se do Koroške zgradi 4-pasovnica in ne samo 2-pasovnica, ker je to nujno za stabilnost naše panoge.

 

 

Predsednik OOZ Ravne na Koroškem

Roman Krivograd

 

Predsednik OOZ Dravograd

Robert Vinšek

 

Predsednik OOZ Radlje ob Dravi

Blaž Cvar

 

Predsednik OOZ Slovenj Gradec

Ivan Meh

 

Predsednik OOZ Velenje

Rok Bezlaj

Prejemniki:

-          predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar

-          predstavniki medijev

 

Oglejte si tudi