Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
11°C
-1°C
Oceni objavo

Slovo od starke Zime

Od hiše do hiše, od vrat do vrat
prinašamo smeh vam in s smehom pomlad.
Zato pa nam dajte
en cukrček, dva ...
tri bobe, tri krofe
ter en košček mesa.

 

Tako in še kako drugače nam v teh dneh prepevajo pustne maske, še posebej tiste najmlajše. Princeske, gusarji, medvedki, tigri, čarovnice, metuljčki, pikapolonice in drugi pustni liki so tudi na letošnji pustni torek zavladali deželi in se ob zvokih pesmic, prešernega smeha in pustnega rajanja poslovili od zime.

 

Pust je čas rajanja, veseljačenja, pustnih šem in norčij. Je čas veselja ob pripravah na pomlad in čas, ko lahko skriti za pustno šemo povemo vse tisto, česar si drugače ne bi upali. Pust je čas, ko šeme prevzamejo oblast. Da je pust čas, ki ga najbolj nestrpno pričakujejo prav otroci in se ga, seveda, tudi najbolj veselijo, se odraža tudi po tem, koliko različnih in zanimivih pustnih maškar lahko opazimo na ta dan.

 

Pust že od nekdaj označujejo hrupno veselje, uživanje mastne hrane ter dejanja, ki naj bi odgnala starko Zimo ter priklicala pomlad in vplivala na rodovitnost v prihajajočem letu.

 

Tako živahno in veselo je bilo na pustni torek tudi v Vrtcu Ravne – enoti Solzice, kjer je potekala tradicionalna prireditev Slovo od starke Zime.

 

Vrtec Ravne že vrsto let zapored organizirata pustno povorko našemljenih otrok. Pustne norčije se pričnejo na dvorišču enote Solzice ob zvokih glasbe, prešernem smehu in številnih odpetih pesmicah, najmlajši pa se podajo na pot od enote Solzice čez naselje Čečovje proti Mestnem kopališču. Prva v povorki je seveda velika starka Zima.

 

Izvirne otroške maske, ki so na pustni torek preplavile vrtec, so se skupaj s svojimi vzgojiteljicami podale na pustno povorko po bližnji okolici mesta. Ob živahnem prepevanju so pospremili starko Zimo do Mestnega kopališča, kjer se je okoli nje zbrala raznolika množica maškar - vse od princesk, rdečih kapic, čebelic, gusarjev, policistov, levčkov, pikapolonic, klovnov in drugih izvirnih mask. Ob prepevanju pesmic so skupaj z malimi maškarami plesali in odganjali zimo tudi obiskovalci, ki so jim prišli pomagati, da bi s skupnimi močmi v deželo čim prej priklicali pomlad, pri odganjanju zime pa so se otrokom pridružili tudi Zimski kosci.

 

Sežig pusta – starke Zime (sežig lutke, ki pooseblja zimo) so uprizorili gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Ravne na Koroškem.

Oglejte si tudi